Værd at vide om Kinas Folkekongres

Årets Folkekongres blev i weekenden skudt i gang i Beijing. Det er ensbetydende med vigtige, nye politiske tiltag og mål for økonomien – og en hel del tom retorik.

3.000 delegerede er traditionen tro samlet til den årlige Nationale Folkekongres i Beijing, hvor bl.a. de kendte femårsplaner lægges. Og en ny femårsplan for 2016-2020 er netop på trapperne. Der er dog ingen tvivl om, at den »udvidede finanslov« godkendes med et solidt flertal, når afstemningen afholdes i næste uge. Foto: Wu Hong/EPA
Læs mere
Fold sammen

Det er igen den tid på året, hvor himlen over Beijing er usædvanligt blå og internettet unaturligt langsomt.

Hvor kritikere af det kinesiske styre bliver holdt i ekstra kort snor, og politifolk i hobetal står ret ved Den Himmelske Freds Plads – ofte med en stang og en ildslukker inden for rækkevidde i tilfælde af selvantændelige tibetanske protester.

Det er tid til Kinas Nationale Folkekongres. Som altid er den enorme plads i centrum af hovedstaden forvandlet til en parkeringsplads for de små 3.000 tilrejsende delegerede, der er bænket til møder inde i Folkets Store Hal. Det er de i ti dage. Sådan har det været stort set hvert år, siden Folkerepublikken blev til.

Traditionerne er mange – og ikke altid lige nemme at blive kloge på.

Det kan virke overvældende, når Kinas premierminister på førstedagen læser sin to timer lange årsrapport op kun afbrudt af planlagte klapsalver.

For selv om nogle af de informationer og nyheder, der kommer frem i løbet af kongressen, er vigtige, er det langt fra alle.

Her følger fem punkter om, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er under Kinas Natio­nale Folkekongres.

* Hvad er Folkekongressen?

Den er Kinas øverste statslige organ og finder sted hvert år i hovedstaden Beijing, hvor de mange delegerede mødes. De er repræsentanter for lokale folkekongresser i Kinas provinser. Ifølge forfatningen har kongressen til opgave at udnævne nye personer til topstillinger i staten samt at drøfte og stemme om ny lovgivning og budgetter lagt frem af regeringen.

I realiteten er de vigtigste beslutninger truffet på forhånd af ledelsen i Kommunistpartiet. Når Folkekongressen ikke er samlet, varetages mange af dens funktioner af en stående komité, der mødes ca. hver anden måned.

Højdepunkterne er første og sidste dag, hvor premierministeren først præsenterer regeringens årlige rapport og siden afslutter kongressen med et pressemøde.

* Økonomien fylder meget

Der var engang, hvor premierministerens åbningstale var en økonomisk magtdemonstration.

I dag er den kinesiske økonomi nærmere en kilde til bekymring. Regeringen forudser en vækst på mellem 6,5 og 7,0 procent i 2016, annoncerede premierminister Li Keqiang, der i sin tale ikke lagde skjul på, at problemerne i økonomien er mere synlige end nogensinde før. Alligevel spår han, at Kina kan opretholde en vækst på over 6,5 procent frem mod 2020.

Det bliver ikke nemt, men en lavere vækst vil gøre det umuligt at nå regeringens mål om at fordoble BNP fra 2010 til 2020. Til sammenligning forudser Den Internationale Valutafond en kinesisk vækst på 6,3 procent i år og seks procent i 2017.

* Også sociale aspekter er vigtige

Selv om mange udenlandske iagttagere fokuserer mest på økonomien, fylder emner som levestandarder og fattigdomsbekæmpelse også meget.

Li Keqiang remsede bl.a. op, hvor meget indkomstniveauet er steget, hvor mange nye job, der er blevet skabt, og hvor mange nye boliger der er blevet bygget. I store træk præsenteret som en direkte konsekvens af regeringens politik. Kommunistpartiets sociale arv lever videre – i det mindste i retorikken.

* Pas på gentagelserne

Men langtfra alt, hvad der lægges frem under kongressen, er nyt. Det gælder for mange af de konkrete målsætninger inden for forskellige sektorområder, og for den måde regeringens politik bliver formuleret på.

Store dele af premierministerens tale vil med enkelte ændringer kunne genbruges om et års tid. Ordet reform fylder altid meget i taler og rapporter fra den kinesiske ledelse, men det samme gør partifraser om socialisme med kinesisk karaktertræk. Begge dele skal tages med en god portion forbehold.

* Mange planer i én

Dette års Folkekongres er noget særligt, fordi en ny femårsplan er på trapperne. Femårsplanerne er et levn fra Kinas planøkonomiske fortid, men fungerer stadig i dag som en slags udvidet finanslov. Kinas næste femårsplan løber fra 2016 til 2020 og skal godkendes af de delegerede på kongressen. Det bliver den med sikkerhed. Men der er endnu kun tale om en overordnet plan, hvoraf en del af indholdet var kendt i forvejen.

Flere detaljer følger i de kommende måneder, når de ansvarlige myndigheder færdiggør versioner inden for deres sektorer eller geografiske område. Så egentlig er der tale om mange planer i én.

Dokumentet, der bliver stemt om i næste uge, giver et godt overblik over de politiske prioriteter, men for udenlandske investorer og forretningsfolk i Kina er det svært at bruge det til meget andet.