Vær varsom med aktier i 2005

En af de største eksperter på danske aktier giver her sit bud på, hvad 2005 vil bringe af gode og dårlige nyheder.

Læs mere
Fold sammen
2004 blev et forrygende år for danske aktier. Alle aktier under ét på Københavns Fondsbørs steg med over 20 procent. De store KFX-aktier skød 14 procent i vejret, mens de små selskaber blev handlet hele 40 procent op i pris.

Hvad med aktiemarkedet i 2005? Det kan Hans Kjær måske give et fingerpeg om, han er chefportefølgemanager hos Danske Capital med ansvar for tæt ved 15 milliarder kroner, som er placeret i danske aktier. Blandt andet Danske Invest, Danica, BG Invest og andre dele af Danske Bank-koncernen.

»Pas på,« lyder Hans Kjærs første indskydelse.

»Vi har ikke forventninger om, at toget bare skal buldre derudaf. Det skal man passe på med at tro. Det nye år bliver udfordrende, fordi både den lave dollar, og høje priser på råvarer, presser virksomhederes indtjening. Der til kommer et tiltagenede pres på afsætningspriserne. Det er en megatrend, især inden for forbrugsvarer, at priserne er under pres. Så virksomhederne skal være oppe på dupperne. Men når det er sagt, så mener vi fortsat, at der er masser af gode historier på det danske aktiemarked. Antallet af positive historier overgår de negative,« siger Hans Kjær.

Han peger på, at danske aktier, trods store stigninger gennem både 2004 og 2003, ikke er dyrere prissat end europæisk aktier generelt. Der er også en høj, stabil og god indtjening mange steder herhjemme.

»Så vi venter, at det danske marked kommer til at klare sig mindst lige så godt som det europæiske. Råderummet er til stede. Der er masser af risikovillig kapital. Ikke kun hos private, men også hos de store danske og udenlandske investorer.«

A.P. Møller - Mærsk
Af enkelte papirer, er Hans Kjær især positiv på A.P. Møller - Mærsk, bankerne, forsikringsselskaber, men også TDC og Danisco, som tjener gode penge, og som alle ventes at gøre det godt i 2005.

Derimod fremhæver Hans Kjær eksempelvis Lundbeck, Vestas og Carlsberg som aktier, hvor risikoen for tiden er lovlig høj i forhold til det afkast, som de i bedste fald kan levere.

Novozymes anser Hans Kjær for en at være en ganske attraktiv aktie med en forrygende indtjening.

»Men den er dobbelt så dyr som eksempelvis Danisco. Så den skal man nok også også passe lidt på med.«

Derimod betegner han A.P. Møller - Mærsk som »fundamental billig.« Men risikoen er så her, at væksten i verdensøkonomien skuffer, fragtraterne falder, dollaren dykker og der sker andre uventede ulykker.

»Men der er en risiko ved alle aktie. Derfor er vi heller ikke jubel-optimister. Vi forsøger her ved indgangen til det nye år, at holde begge ben på jorden, og se på tingene med nøgterne briller. Visse danske aktier har nok også fået en tand for meget opad i år. Det gælder især mange af de mindre small cap-aktier, hvoraf enkelte er steget mere end 100 procent. Så det gælder om at være selektiv og passe lidt på i det nye år,« siger han.

I 2004 troede Danske Capital også på A. P. Møller - Mærsk. Men den klarede sig mindre godt end KFX-indekset som helhed.

SAS var også en aktie, som har skuffet Danske Capital. Omvendt havde de store glæde af blandt andet Københavns Lufthavne, NKT, FLS Industries og Portagua, som alle steg med turbofart.

Samlet gav det stigninger i afdelingen »Danmark« hos Danske Invest på 25,7 procent, mens eksempelvis afdelingen »Small Cap« med små aktier steg med flotte 40,21 procent. Det var tilmed andet år i træk, at denne afdeling kunne levere så høje afkast.

Valg og dollar
Folketingsvalget - som skal komme senest til næste efterår - tror Hans Kjær ikke får den store betydning for aktierne i 2005.

»Det skulle da lige være Vestas, som kan nyde godt af det, hvis der kommer en ny regering. Men ellers er dansk økonomi så fundamental stærk, og enigheden om den økonomiske politik så stor, at valget i sig selv ikke betyder det store for aktiemarkedet.«

Det kan til gengæld et fortsat fald i dollarkursen. Det kan en kommende revaluering af den kinesiske møntfod derimod måske få. De to ting kan gå hen og blive et af de store temaer på finansmarkedet i det nye år.

»Den kan stigende renter i USA også, men en af de vigtige opgaver for os, er så netop at prøve at afbalancere risikoen, og sprede os over flere ting, så vi ikke rammes meget hårdt, hvis noget uventet skulle dukke op,« siger Hans Kjær.