Vækstiværksættere skal starte i folkeskolen

Iværksætteri. Hver fjerde iværksætter har ikke meget mere end 10 års skolegang i baggagen. Men selvom de er flittige til at starte deres egen virksomhed, så har de langt sværere ved at få dem til at vækste.

På Odense Tekniske Skole kastede 24 elever fra Hunderup-skolens 10. klasse sig i fredags ud i iværksætteriets kunst.

De var nemlig ude på skolens Center for Visuel Kommunikation for at designe logoer og foldere til deres egne virksomheder, som er en del af iværksætterkurset Company Programme.

At starte en virksomhed kan mange finde ud af. Men at få den til at vækste er ikke altid helt nemt.

Slet ikke hvis man kun har gået ti år i skole. Selv om hver fjerde iværksætter hører til gruppen uden komtencegivende uddannelse, så viser tal fra Erhvervs- og Byggestyrelsen samtidig, at de er den gruppe, som er dårligst til at skabe vækstvirksomheder.

- Jo mere uddannelse og viden, jo større er muligheden for at man som iværksætter kan få en virksomhed i vækst, siger vicedirektør i Erhvervs- og Byggestyrelsen Janus Krarup.

- Selvom det kan være en øjenåbner for eleverne med sådan et kursus allerede i folkeskolen, så tror jeg ikke det er afgørende for, om man kan blive vækstiværksætter, hvis ikke man får en videre uddannelse bagefter, fortsætter han.

Klar til mesterskaberPå Hunderupskolen er holdningen dog ikke til at tage fejl af.

Langt størstedelen af erfaringerne med at blande folkeskoleelever med virksomhedsledelse er overvældende positive.

- Eleverne er topmotiverede, især fordi det jo er deres eget projekt. Lige nu er de nu nok lidt forvirrede, fordi de siden august har været igennem alt fra idé-udvikling, forretningsplan til præsentationer, siger underviser Stig Hultén, som har ført flere elever op til både Fynsmesterskaberne og Danmarksmesterskaberne i iværksætteri.

Sidste år fik fire piger dommernes specialpris for deres hjemmesyede drikkedunksholdere.

Også på Dalum Ungdomsskole lever iværksætterånden i bedste velgående.

Her er det obligatorisk for alle elever at tage på en uges iværksættercamp, og derefter kan de så vælge at starte egen virksomhed.

Et forløb, som strækker sig over et skoleår. Underviser Anette Lauridsen har i flere år fået folkeskoleelever til at gå i spænd med iværksætteriet, og selv om erfaringerne er gode, så erkender hun, at det kan være svært at få en virksomhed i vækst, hvis ikke man har mere uddannelse med i baggagen.

- Jeg har haft nogle elever, som var rigtig gode til at lave film i 10.klasse, og som faktisk fik en del job efter skolen, så de kunne starte deres egen lille virksomhed. Men alt det med projektstyring, timing af opgaver og deadlines, det kneb det gevalidigt med, fortæller hun og fortsætter:

- En længere uddannelse giver bedre refleksivitet, og det er vigtigt i forhold til ledelsen af virksomheden.

Men selv om et iværksætterkursus ikke er det samme som flere års ekstra uddannelse, så kan det dog være med til at gøre elverne opmærksomme på, at det kræver andet end idérigdom at få en virksomhed til at vækste.

- De får øjnene op for, at det kræver ting som kapitalinvesteringer og netværk. Derudover så gennemgår mange af dem også en personlig udvikling, og de får mange positive oplevelser, fortæller hun.