Vækst for robust servicesektor i Kina mens fremstilling taber pusten

Indtjeningen i de kinesiske selskaber blev forbedret i tredje kvartal, men låne-efterspørgslen var fortsat svag.

Den kvartalsvise undersøgelse, der omfatter over 2100 virksomheder i Kina, viser en fortsat robust vækst i servicesektoren, men vedvarende svaghed i fremstillingssektoren. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG

Dermed tyder børskrakket kun på at have haft minimal indvirkning på den bredere økonomi.

Det fremgår af den private China Beige Book International (CBB).

Den kvartalsvise undersøgelse, der omfatter over 2100 virksomheder, viser en fortsat robust vækst i servicesektoren, men vedvarende svaghed i fremstillingssektoren. Og CBB understreger den relative modstandskraft i det kinesiske erhvervsliv.

- Opfattelsen af Kina er længere fra fakta end på noget tidspunkt i vores næsten fem år med undersøgelser af den kinesiske økonomi, påpeger CBB-analytiker Leland Miller ifølge Bloomberg News.

- Den globale stemning omkring Kina har svinget mellem skidt og meget skidt. Vi har længe advaret mod at forlade sig på de rosenrøde officielle synspunkter omkring den kinesiske økonomi, men vi vurderer, at stemningen er svinget betydeligt for langt i den modsatte retning, lyder det fra analytikeren.

Der er dog fortsat problemer. Omsætningsvæksten bremsede op på kvartalsbasis og kun 38 pct. af virksomhederne har planlagt til at ansætte mere personale i fjerde kvartal. Det er 4 pct.point mindre end kvartalet før.

Den relativt optimistiske Beige Book rapport står i kontrast til den seneste række af svage nøgletal, som har øget frygten for en dybere økonomisk afmatning i Kina, og som til dels fik den amerikanske centralbank til at afholde sig fra at iværksætte den første amerikanske renteforhøjelse i næsten et årti.

Men rapporten peger på en stabil jobskabelse i tredje kvartal, og der peges på, at økonomien fortsætter med at blive støttet af en sund servicesektor, hvor mange af de kinesiske produktive private virksomheder ligger.

Omsætningen steg ifølge undersøgelsen 59 pct. i servicesektoren i tredje kvartal. Det svarer til en stigning på 6 pct.point.

På tværs af alle virksomhederne steg overskudsmarginen 2 pct.point fra andet kvartal til 47 pct.

Investeringer er et anden lyspunkt med en stigning for andet kvartal i træk. 48 pct. af de adspurgte virksomheder venter en stigning i CAPEX. Det er 3 pct.point mere end i andet kvartal.

Låne-efterspørgslen er imidlertid yderst svag og fortsætter dermed det mønster, som er tegnet i det meste af året. Kun 36 pct. rapporterede om en stigning i låne-ansøgninger, hvilket er et fald på 11 pct.

Ses der på sektorerne, synes den beskedne stigning inden for fast ejendom og anlægssektoren, der viste sig tidligere i år, at have mistet pusten.