Uvished om amerikansk kurs

Økonomer splittes over varighed af støtteopkøbene fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Nogle økonomer spår, at programmet ændres allerede i år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske økonomer er splittet over, hvor længe de amerikanske støtteopkøb - det tredje såkaldte Quantitative Easing-program (QE3) - vil blive ved. Det viser en rundspørge blandt 40 økonomer, som Ritzau Finans har foretaget.

Der har længe været diskussion i krogene i de finansielle markeder om, hvornår Ben Bernanke, der er chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil løfte foden en smule fra den økonomiske speeder og skrue ned for støtteopkøbene af de amerikanske statsobligationer. Og økonomerne splittes fortsat, viser Ritzau Finans' rundspørge.

Hver femte økonom tror således, at der vil blive skruet ned for opkøbene, der i øjeblikket er på 85 mia. dollar om måneden, i sidste kvartal af 2013. Den samme procentdel gør sig gældende for første kvartal i 2014, mens 18 pct. af økonomerne tror, at programmerne vil blive nedtonet inden udgangen af september i år.

En fjerdedel af økonomerne tror, at programmerne vil blive ved minimum indtil slutningen af første halvår 2014 eller senere, viser opgørelsen.

Programmerne er den amerikanske centralbanks måde at pumpe yderligere likviditet ud i markedet og dermed - er intentionen - sætte skub i blandt andet det amerikanske privatforbrug og jobskabelsen i samfundet.

18 pct. af de adspurgte økonomer ønsker ikke at give et bud på tilbagerulningen, fremgår det.

/ritzau/FINANS