Uvidende tyskere truer opsparing

Mange tyskere aner ikke, hvordan de skal investere deres penge. Det er en trussel mod den private pensionsopsparing, som er blevet vigtigere i takt med offentlige nedskæringer, hedder det i en undersøgelse.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN

Tyskerne blev i går udråbt til »finansielle analfabeter«, hvis manglende kendskab til investeringer og pensionsordninger er en trussel for den private opsparing.

Dommen blev fældet af Bertelsmann Stiftung, den tyske pendant til Rockwool Fonden, som i en storstilet undersøgelse har fundet ud af, at folk i forbundsrepublikken ofte ikke har begreb om, hvad de skal stille op med deres penge.

Tyskerne har ellers traditionelt ry for at være tilbageholdende forbrugere, der kun køber nyt, hvis de har råd og tro på fremtiden. Ulig f.eks. danskerne er de ikke meget for at købe på afbetaling, og er tiderne dårlige, sparer de hellere op frem for at bruge pengene. Netop derfor er det så svært at kickstarte økonomien i øjeblikket - tyskerne har ikke fidus til regeringens reformprogram og lader tegnebogen blive i lommen.

Selvmodsigelser
Rapporten fra Bertelsmann Stiftung viser imidlertid, at folk, selv om de går i sparetanker, ikke aner, hvor de skal anbringe deres kontanter. Blandt mere velstillede lønmodtagere mener flertallet, at aktier er mere sikre end en sparekassebog. Kun halvdelen ved, at aktier på længere sigt giver den højeste forrentning.

Undersøgelsen indeholder en del selvmodsigelser. Ifølge Bertelsmann viser den, at tyskerne er dårligt informerede om pensions- og investeringsprodukter. De ved heller ikke for meget om renter, risiko og omkostninger.

Dette vidensunderskud er en trussel mod den private pensionsopsparing, som er blevet vigtigere i takt med offentlige nedskæringer, påpeger rapporten.

Dobbeltstrategi
»Finansielle analfabeter betragter almindelige, finansielle spørgsmål som særligt vanskelige og føler sig usikre især ved finansielle afgørelser. Som følge heraf beskæftiger de sig nødigt med pengesager, bruger sjældent tid på økonomiske anliggender og skubber finansielle afgørelser foran sig,« hedder det.

Bertelsmann Stiftung foreslår derfor en dobbeltstrategi, som skal vende billedet: På den ene side skal private opsparings- og investeringsprodukter gøres mere gennemsigtige. På den anden side bør borgerne uddannes bedre på finansområdet. »Kun således kan finansielle analfabeter udvikles til myndige forbrugere,« fremgår det af rapporten.