Uvejrsskyer cirkler over Telenor-topchef

Det har ikke været noget nemt halvandet år, at Sigve Brekke har været øverste mand i den norske telegigant Telenor. Han er lige sluppet af med sin dårligste sag til dato – og den var dyr, meget dyr.

Telenor-topchefen Sigve Brekke fester med medarbejderne efter en pressekonference i den indiske by Hyderabad i 2012. Men forretningen derude har ikke ligefrem været noget at feste over. Foto: Noah Seelam/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norgeshistoriens dårligste investering – af noget selskab, noget sted, nogen sinde.«

Sådan vurderer norske analytikere telegiganten Telenors topchef Sigve Brekkes største satsning. Det var indtoget i Indien i 2009, som Telenor sammenlagt har investeret 25 milliarder norske kroner i og i sidste uge måtte sælge til Indiens største teleselskab. Telenor havde selv kort forinden værdisat selskabet til 300 millioner norske kroner.

Sigve Brekke var i 2009 ansvarlig for Telenors satsning i Asien, og Indien var hans hjerte­barn: Et kæmpe marked, der kunne opdyrkes, men konkurrencen var benhård, hvad Telenor ikke var forberedt på.

I foråret 2015 afløste den dengang 55-årige Sigve Brekke Telenors topchef gennem 13 år, Jon Fredrik Baksaas, på den uroplagede post oven på en bestikkelsessag i Usbekistan, som også konkurrenten Telia har del i, og som opstod med Brekke som asienchef. Baksaas stoppede få måneder senere som strategisk rådgiver for sin afløser og frasagde sig sin bonus. Dertil kom et årelangt slagsmål i Rusland om kontrollen med mobilselskabet Vimpelcom og siden endnu en sag, hvor Telenor - mens Brekke var ansvarlig - havde udbetalt 6,2 millioner norske kroner til politiet og forsvaret i Bangladesh, hvor Telenor også driver teleselskab.

Krig med formanden

Få måneder før Brekkes udnævnelse havde Norges erhvervsminister, Monica Mæland, som storaktionær – staten ejer 54 procent af Telenor – faktisk krævet at få en kvinde som ny topchef i koncernen, der i Danmark er næststørste teleselskab efter TDC.

Det fik hun ikke. I stedet udpegede hun et halvt år senere Nordea Bank Norges administrerende direktør, Gunn Wærsted, som ny bestyrelsesformand. Wærstad og Brekke har mildt sagt ikke været perlevenner. I december 2016 måtte der et to dages bestyrelsesmøde til, inden der blev erklæret våbenhvile, og Brekke kunne fortsætte på posten.

En måned tidligere varslede de norske konkurrencemyndigheder en bøde på 906 millioner kroner, fordi Telenor havde misbrugt sin markedsposition, og et år forinden – i november 2015 – blev han afsløret i at have pyntet på sit CV med en bachelorgrad fra Høgskolen i Telemark, som han viste sig ikke at have.

Med frasalget i Indien kan Sigve Brekke ligesom alle andre ånde lettet op – nu bliver regningen ikke større. Nu håber han at kunne se fremad. Spørgsmålet er hvor længe.

»Hvis man ser på de bommerter, som har været på Sigve Brekkes vagter, har han haft flere liv end en kat. Telenor er en ret spændende virksomhed, som nu er sluppet af med sit største problem. I alle andre teleselskaber ville en mand med Sigve Brekkes resultater være blevet fyret for rigtigt lang tid siden. Her får han lov at rydde op i sit eget rod, inden han stopper,« vurderer John Strand, teleanalytiker og direktør for Strand Consult.

Opdateret 2017-02-28: I den oprindelige version fremgik, at Jon Fredrik Baksaas blev fyret som topchef. Han trak sig få måneder efter som strategisk rådgiver for sin afløser og frasagde sig sin bonus.