Usikkert valgresultat svækker det britiske pund

Det britiske valg blev udskrevet for at skabe ro om brexit-forhandlingerne. Det modsatte ser ud til at ske.

Arkivfoto: Det britiske valg blev udskrevet for at skabe ro om brexit-forhandlingerne. Det modsatte ser ud til at ske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Da Storbritanniens konservative premierminister, Theresa May, udskrev valg 18. april var det for at sikre sig et stærkt mandat til forhandlingerne om at forlade EU.

Men umiddelbart er resultatet det modsatte. Det er skidt nyt for det britiske pund.

Resultaterne fra valget, hvor mere end halvdelen af stemmerne er talt op, viser, at hverken Theresa Mays konservative eller Labour står til at få det flertal, der ville give dem et klart mandat.

»Det bliver svært at regere landet, og det kan betyde endnu et valg senere på året,« siger professor Wyn Grant fra University of Warwick til nyhedsbureauet AFP.

Det svækker pundet markant over for både euro og dollar. Mod dollaren er svækkelsen på 1,6 procent til 1,275 dollar for et pund.

Mod euroen er pundet svækket med 1,4 procent til 1,139 euro for et pund. Det er det svageste niveau siden november.

»Den politiske usikkerhed er blevet større i Storbritannien i en periode, hvor den var høj i forvejen.«

»Forhandlingerne om brexit er allerede gået i gang, så uret tikker,« siger Mikael Milhøj, senioranalytiker hos Danske Bank.

Storbritannien står over for at skulle forhandle præmisserne for sin exit fra EU i de kommende år.

Det er hårde og afgørende forhandlinger for landet. En aftale, hvor Storbritannien mister adgang til EU's indre marked, vil være ødelæggende for økonomien.

Mens Theresa May har stået for en hård linje i forhandlingerne står Labours Jeremy Corbyn for en blødere linje.

Mens De Konservative ikke har absolut flertal, er det sandsynligt, at de vil kunne danne en mindretalsregering.

»Det kan faktisk ende med at blive godt for pundet, hvis dette her tvinger Theresa May til en blødere linje i forhandlingerne med mindre risiko for, at de mister adgangen til det indre marked.«

»Men det er meget spekulativt indtil videre,« siger Mikael Milhøj fra Danske Bank.

Siden briterne stemte sig ud af EU, er pundet svækket markant. Det har ledt til stigende priser for briterne, der er begyndt at holde igen med forbruget.

»Der er ikke kommet en decideret økonomisk krise efter afstemningen om brexit. Men det er værd at notere sig, at den britisk økonomi er den langsomst voksende i Europa,« siger Mikael Milhøj.