Usikkert om græske banker åbner mandag

Grækenland bad sent torsdag aften om mere nød-likviditet til finanssektoren i Den Europæiske Centralbank. Usikkert om landets banker kan åbne mandag, siger højtstående rådsmedlem.

Foto: SAKIS MITROLIDIS. Grækerne vil have deres penge ud af banken
Læs mere
Fold sammen

Den Europæiske Centralbank vil fredag eftermiddag behandle en akut anmodning fra den græske regering om endnu en udvidelse af likviditetsrammen til landets finanssektor gennem det såkaldte ELA-program, Emergency Liquidity Assistance.

Grækenland har i følge Bloomberg News bedt om at få øget likviditetsrammen med 3 mia. euro. Så sent som onsdag blev rammen ellers hævet med 1,1 mia. euro til samlet 84,1 mia. euro. Ved årets begyndelse lød rammen på 60 mia. euro.

Nødlikviditeten skal afbøde slaget fra de mange tusinder grækere, der hæver deres penge i bankerne og sætter systemet under alvorligt pres. Netop dette har rejst spørgsmålet om, at den græske regeringen inden for kort tid må blive nødt til at indføre kapitalkontrol, dvs. begrænsninger på, hvor mange penge folk kan hæve og restruktioner på muligheder for overførsler til udlandet.

Direkte adspurgt af den tyske avis Frankfurter Allgemeine om græske banker vil være i stand til at åbne fredag, svarede det højtstående rådsmedlem i Den Europæiske Centralbank, Benoit Coeuré: "Fredag, ja - mandag, det ved jeg ikke."

Chefen for Eurogroup, Jeroem Dijsselbloem, sagde at Grækenland styrer mod en exit fra euroen.

Fra chefen for Den International Valutafonds Christine Lagarde var tonen også hård.

"Det mest presserende er, at få genoprettet dialogen mellem de tilstedeværende voksne i forhandlingslokalet."

Nødlikviditeten til det græske pengesystem er fuldstændigt afgørende, da landets pengeinstitutter grundet deres pressede situation ikke har adgang til de globale finansielle pengemarkeder. De græske banker stiller statsobligationer som sikkerhed for likviditeten, men der stilles nu fra flere sider spørgsmålstegn ved, om landets obligationer overhovedet kan regnes for en sikkerhed for noget som helst længere.