Usikkerheden rammer restauranterne hårdt: »Hvad hulen kommer der i stedet? Hvad kan vi forvente?«

Restaurations- og eventbranchen går en usikker tid i møde. Nu håber branchen, at en god politisk aftale kan være med til at fjerne den værste usikkerhed.

Fadølsforsyningen Nordsjælland, som Charlotte Bennekov og Thomas Bennekov, ejer og driver, er blandt de virksomheder, der bliver ramt af nedlukningen af danskernes sociale liv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Restaurations- og eventbranchen er ramt af det, som erhvervslivet frygter allermest: Usikkerhed.

De seneste uger har regeringen og sundhedsmyndighederne med stadig skrappere udmeldinger forsøgt at få os alle til at skrue ned for de sociale aktiviteter og på den måde få kontrol over den støt stigende coronasmitte. Det kulminerede fredag, da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde meddelte, at kravet om at lukke restauranter og barer kl. 22 blev udbredt fra hovedstaden til hele landet – uden at hun samtidig kunne præsentere en kompensationsløsning for de ramte virksomheder.

Mens regeringen ved redaktionens slutning sent søndag eftermiddag fortsat forhandlede med Venstre, Radikale Venstre, SF, de Konservative og Alternativet om at finde frem til en økonomisk kompensationsordning, spekulerer virksomheder og erhvervsorganisationer allerede nu på, hvad der mon sker efter 4. oktober.

Til den tid udløber de nuværende restriktioner, og spørgsmålet er, hvad det kommer til at betyde for deres forretning, hvis restriktionerne fortsætter, og hvis vi danskere for alvor følger anbefalingerne om at sætte vores sociale liv på standby de næste måneder.

»Hvad så bagefter?«

Opfordringen til politikerne er at få indført nogle klare regler for kompensation, som kan forlænges automatisk og udvides i det omfang, restriktionerne forlænges eller udvides.

»Nu har vi 14 dage med nedlukning kl. 22. Men hvad så bagefter? Det er der ingen, der ved. Derfor håber vi, at politikerne bliver enige om en automatisk forlængelse af kompensationsordningen,« siger Dansk Erhvervs chef for turisme og oplevelse, Lars Ramme Nielsen.

Det kan hotellernes og restaurationernes brancheorganisation, Horesta, tale med om.

»Det her er en kæmpe bet. Vi har i hele branchen i forvejen kørt på 60 til 70 procent af normal aktivitet på grund af afstands- og kvadratmeterkrav, indtil de nye krav om tvangslukning kl. 22 kom i fredags. De nye krav betyder, at vi kommer til at reducere vores omsætning til det halve sammenlignet med samme periode sidste år,« siger Kirsten Munch Andersen, politisk direktør i Horesta.

Dertil kommer usikkerheden:

»Virksomhederne står med spørgsmålet: hvad hulen kommer der i stedet? Hvad kan vi forvente? Kan vi forvente at få den hjælp, som politikerne har sagt vil være der, når man bliver ramt af restriktioner?« siger Kirsten Munch Andersen.

Ventetid skaber usikkerhed

Siden forårets nedlukning blev ophævet, er lønkompensationen blevet udfaset og erstattet af en aftale om arbejdsdeling, som ifølge Horesta stort set er ubrugelig andre steder end i produktionserhvervene. Kompensationen for faste udgifter er målrettet de områder, hvor der har været et egentligt forbud eller tvangslukning, hvor grænselukninger eller rejserestriktioner har forhindret virksomhederne i at drive deres forretning, eller hvor store begivenheder med 500 eller flere deltagere har været forbudt.

»Virksomhederne har i bund og grund skullet leve i rigtig lang tid uden at kunne få hjælp, selv om deres forretning har været underlagt væsentlige begrænsninger. Samtidig har vi set regionale restriktioner i Østjylland i sidste måned. Her står restauratørerne og er blevet lovet kompensation, men ved stadig ikke, om de får den,« siger Kirsten Munch Andersen.

Det var den kompensation, politikerne skulle forhandle på plads fredag, men forhandlingerne blev udskudt til søndag, fordi regeringen i mellemtiden havde gjort restriktionerne landsdækkende.

Samtidig er der en stor gruppe underleverandører til restaurations- og eventbranchen og en række virksomheder, der leverer serviceydelser, som får nattelivet til at fungere, eksempelvis taxafirmaer og vagtselskaber, der også bliver ramt, men som ikke umiddelbart har været på den politiske lystavle, når der skal forhandles kompensation.

Ingen vil have fadøl længere

Ægteparret Charlotte og Thomas Bennekov, der ejer virksomheden Fadølsforsyningen Nordsjælland, er blandt dem, der følger forhandlingerne med tilbageholdt åndedræt.

Virksomheden, der leverer fadølsanlæg til private fester og events, virksomhedsarrangementer, julefrokoster, gymnasiefester og fredagsbarer, har oplevet en voldsom nedgang i forretningen i løbet af sommeren. Og med fredagens landsdækkende restriktioner er de tilbageværende leverancer til arrangementer blevet afbestilt.

Men Fadølsforsyningen Nordsjælland er ikke for nærværende omfattet af hjælpepakker og er heller ikke som udgangspunkt med i det, politikerne forhandlede om søndag.

»Det betyder reelt, at den sidste rest af indtægter for vores virksomhed forsvinder. Som vi forstår det, har politikerne kun fokus på at kompensere restauranterne, fordi de bliver tvangslukket kl. 22. Men der er rigtig mange virksomheder, som ikke passer ind her. Det er arrangører af events og underleverandører til restauranter og events med mellem 50 og 349 deltagere. De virksomheder lider under anbefalinger og opfordringer fra regeringen og sundhedsmyndighederne,« siger Charlotte Bennekov.