Usikkerhed om landbrugsstøtte

Foreløbigt sker der ikke noget med EUs landbrugspolitik, trods WTO-aftalen.

Læs mere
Fold sammen
Trods WTO-aftalen bliver EUs landbrugspolitik ikke ændret foreløbig.

Aftalen er en løs rammeaftale, og den skal først udfyldes gennem flere års forhandlinger.

En talsmand for EU-kommissionen bekræftede i går, at alt indtil videre forsætter som hidtil.

»Det har ingen omgående virkning på EUs landbrugsbudget,« sagde talsmanden og pegede samtidig på, at amerikansk landbrug vil blive reformeret sideløbende.

»Hvad vi gør i Europa, vil vores amerikanske kolleger skulle gøre inden for samme tidsrum, og det er meget vigtigt,« sagde han til Ritzau.

Forpligtelsen til at nedbringe støtten skal først forhandles på plads internt, og der skal udarbejdes en konkret tidsplan. Weekendens aftale i Genève er nemlig kun konkret på nogle få punkter. Det væsentligste er eksportstøtten, som skal helt afskaffes. Eksportstøtten er imidlertid i forvejen under udfasning i EU; den er blevet reduceret med to tredjedele over de sidste ti år. Derfor udgør eksportstøtten i dag kun omkring seks-syv procent af de over 300 mia. kr., som EU årligt støtter landbruget med.

Desuden har WTO-landene ikke aftalt nogen deadline for, hvornår eksportstøtten skal være afskaffet.

En midtvejsaftale
Aftalen mellem de 147 medlemslande i verdenshandelsorganisationen WTO er en midtvejsaftale, som er et led i den forhandlingsrunde, der blev indledt i Quatars hovedstad, Doha, i 2001. Forhandlingerne skulle oprindeligt afsluttes nytår 2005, men det er der ikke længere nogen udsigt til, kan nås. WTO erkender, at forhandlingerne kan fortsætte to til tre år endnu.

De endelige udfald af Doha-runden er sikkert.

»Aftalen er starten på at få afviklet hele den skadelige del af landbrugsstøtten, der går ud over de fattigste landes bønder. Det vil ske meget hurtigt. Men jeg tror aldrig, at landbrugsstøtten forsvinder helt,« siger Christian Friis Bach, lektor i international økonomi.

Omvendt frygter Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, at resultatet ender med at blive ganske liberalt.

»Den vedtagne rammeaftale er formuleret i så brede vendinger, at det endelige resultat fortsat risikerer at være uacceptabelt for dansk og europæisk landbrug,« siger han.