Usikkerhed efter rekordår

Båret af stærk vækst inden for levering af vindmøllekomponenter og bådpropeller fik sønderjyske Steel Team et stærkt comeback i 2008. Målet er fortsat vækst i år - men chefen er usikker som aldrig før.

Steel Team A/S i Hammelev vest for Haderslev investerede i 2002 130 millioner kroner i en topmoderne fabrik nær den sønderjyske motorvej. Først i 2008 fik familien Kaasgaard for alvor udbytte af investeringen med en vækst på 25 procent og et resultat før skat på over 14 millioner kroner - det bedste i virksomhedens historie.

- Vi har set frem til dette resultat i flere år. Vores produktions-setup har siden 2002 været noget af det mest moderne, men behovet skal også være der. Det var det i 2008, og fremtidsudsigterne er supergode. Jeg har aldrig været i tvivl om, at investeringen var rigtig, siger adm. direktør Steen Kaasgaard.

Hvis tvivlen kortvarigt skulle have sneget sig ind, må det have været i 2004, da afhængigheden af vindmølleindustrien kostede et tab på over 13 millioner kroner før skat.

Siden har stålunderleverandøren stabiliseret sig, uden at afhængigheden af at levere komponenter til nogle af verdens førende vindmølleproducenter er blevet ret meget mindre.

- Vi har dog fået nye emner ind til vindmøller, og vores produktion til branchen er blevet bredere i forhold i forhold til tidligere, siger Steen Kaasgaard, hvis produktion leverer med en reklamationsprocent på bare 0,05 procent.

Vindmøller og bådpropellerSteel Team producerer op til 20 ton tunge nav til tyske vindmøller på en fabrik, hvis maskinpark ikke matches af ret mange andre underleverandører i Danmark.

Desuden nyder virksomheden godt af, at datterselskabet Gori Propeller A/S har haft sit hidtil bedste år som leverandør af bådpropeller til sejlbåde i luksusklassen. De verdenskendte propeller produceres af Steel Team.

Trods vanskelige tider budgetterer Steel Team med pæn fremgang i 2009, og første kvartal har endog overhalet de positive forventninger med 15 procent. Men:

- Vi er meget taknemlige for udviklingen i årets første tre måneder i den nuværende økonomiske situation. Men man skal ikke glemme, at hele udviklingen kan ramle inden for 14 dage. I min 40-årige erhvervskarriere har jeg aldrig været i en mere usikker situation, og min ellers sikre mavefornemmelse er sat ud af drift. Jeg vil ikke hyle som mange andre erhvervsledere, men vi er meget fokuserede på udviklingen fra dag til dag og fra uge til uge, siger Steen Kaasgaard.

Tågen letter i 2010Han imødeser, at det kan blive nødvendigt at sende medarbejdere på arbejdsfordeling frem til sommer, men forventer derefter et stærkt comeback i andet halvår. For erhvervslivet som helhed venter han dog ikke, at den økonomiske tåge letter før sommeren 2010.

Steen Kaasgaard, 63 år, ejer sammen med hustruen Elly 52 procent af aktierne i virksomheden, mens børnene Jane og Tommy har de øvrige aktier. En professionel bestyrelse med medlemmer, der sidder til andet end pynt, har ifølge den administrerende direktør bidraget væsentligt til virksomhedens aktuelle succes.