USAs ukronede design-dronning betaler prisen

Martha Stewart, som byggede et helt forretningsimperium op om at være perfekt i køkkenet og hjemmet, har fået alvorlige ridser i renomméet. Fredagens dom for at lyve om et aktiekøb og lægge efterforskningen hindringer i vejen skader hendes firma.

USAs ukronede design-dronning betaler prisen - 1
Livsstilsguru i problemer - Martha Stewart forlader retten.<br>Foto AFP Fold sammen
Læs mere
NEW YORK: Svindel kan være kostbar i USA. Det fik indretnings- og madlavningsguruen Martha Stewart at føle fredag eftermiddag, da nævningerne i hendes aktiesag kom med dommen »skyldig«.

Ved handelspladsens slutning var aktierne i hendes firma, Martha Stewart Living Omnimedia, faldet med hele 22 pct.

Ganske vist meddelte Martha Stewart med det samme, at hun vil appellere dommen. Men lykkes det ikke, tilsiger USAs retningslinier for strafudmåling, at hun risikerer over et års fængsel for de fire anklager, hun blev erklæret skyldig i - medvirken i en forbrydelse, to tilfælde af at have løjet over for myndighederne og for at have forsøgt at forhindre efterforskningen. Strafudmålingen kommer i juni.

Sagens kerne er Martha Stewarts salg i slutningen af 2001 af omkring 4.000 aktier i firmaet ImClone umiddelbart før en ubehagelig nyhed om et nyt produkt kom frem. Denne nyhed - at myndighederne ville afvise det nye produkt - kunne ventes at få aktierne til at falde, og Martha Stewart undgik således et tab ved at sælge på det tidspunkt, hun gjorde.

Martha Stewarts tidligere børsmægler er også tiltalt i sagen og blev også fundet skyldig.

Besparelsen er i jordnøddekategorien for en kvinde som Martha Stewart. De ca. 45.000 dollar - omkring 270.000 kroner - fylder ikke meget i hendes budget, og sagen ligger dermed milevidt fra andre amerikanske erhvervsskandaler, som på det seneste har præget retssalene.

Netop det lille beløb har fået mange til at mene, at der ligger andet og mere bag, at netop Martha Stewart blev udsat for myndighedernes interesse.

»Det er svært at forestille sig en mand i nøjagtig den situation,« siger Mary Becker, juraprofessor på DePaul University i Chicago til New York Times.

»At gå efter en succesrig kvinde er i høj grad i overensstemmelse med dominerende, kulturelle værdier,« siger hun.

Men andre ser Martha Stewart-sagen nærmest som en traditionel hævnaktion mod den etablerede magtbase. Det gælder sågar en af de nævninger, der dømte hende.

»Måske er dette her en sejr for de små folk, som taber penge på markederne takket være den slags transaktioner. Måske er det et budskab til de store og magtfulde,« sagde Chappell Hartridge til ventende reportere i fredags.

For Martha Stewart selv må hendes sag vække minder om gamle højt-at-stige-dybt-at-falde legender. Hun selv er rundet af små kår i New Jersey og arbejdede sig hårdt og dygtigt op til en position i den absolutte top af amerikansk erhvervsliv.

Hendes møjsommeligt kreerede image som en kvinde med styr på både sig selv og sine forretninger er nu beskadiget. Det er muligt, at hun bliver nødt til at trække sig fra enhver formel rolle i firmaet for at forsøge at isolere det fra hende selv. Hun trak sig som direktør sidste år, men sidder fortsat i bestyrelsen.

Hvis det er strategien, bliver den ikke nem. Martha Stewarts firma er i den grad identisk med hende selv, at det er svært at forestille sig, hvordan det kan holde til at miste sin frontfigur.