USAs olieboom bekymrer araberne

Nyt fra USA: Obama ønsker uafhængighed af import af olie – og er godt på vej til det.

Prins Alwaleed bin Talal. Fold sammen
Læs mere
Foto: FAISAL AL NASSER

USAs strategi med at blive mere og mere uafhængige af import af olie og naturgas bekymrer de traditionelle olieproducerende lande, selv om de officielt ikke vil være ved det.

Især Saudi-Arabien, som er totalt afhængig af olieindtægterne, begynder at mærke nedgangen, efter at USA og en række andre lande ihærdigt er begyndt at vende blikket mod egne olie- og gasreserver. Den teknologiske udvikling har muliggjort at hente olie og naturgas der, hvor det ikke tidligere var muligt. Skiffergas er et af de områder, der bliver udnyttet af amerikanerne. I 2000 udgjorde skiffergas kun en procent af USAs gasproduktion, og ti år efter udgør det 20 procent. Og produktionen er stærkt stigende. Faktisk ser det mere end lyst ud for USAs fremtidige energiforsyninger – altså dem der produceres hjemme.

Nye fund af skiffergas har betydet, at USAs reserver af gas er steget med ti procent, og nye oliefund har betydet, at USAs reserver på olieområdet er steget med 15 procent. Det er andet år i træk, at reserverne er blevet justeret opad, og ingen tror, at det kommer til at stoppe her.

Saudi-Arabien, som er det førende medlem af de olieproducerende landes organisation OPEC – har længe været rystet over det faktum, at flere og flere lande – også i Europa – er begyndt at kigge sultent efter skiffergasforekomsterne, som med nye teknologiske landevindinger kan udnyttes bedre end nogensinde tidligere. For Europa har også store lagre af skiffergas, og Kina har store reserver. Det presser priserne, og der skal ikke meget til, før et land som Saudi-Arabien, hvis nationalbudget er afhængig af olieindkomsterne, kan mærke nedgangen. Faktisk er 92 procent af budgettet afhængig af det sorte guld.

Det er den saudiarabiske milliardær, prins Alwaleed bin Talal, der har været åbenmundet og sagt det, som OPEC-landene indtil nu har forsøgt at undertrykke. At den amerikanske produktion er ved at nå et punkt, der kan tippe hele balancen og ødelægge den saudiarabiske økonomi. I et åbent brev i maj i år kom prinsen med den første advarsel, og senere har han på Twitter fulgt op på problemstillingen. Det viser en stigende bekymring for prisudviklingen. Godt nok er realiteterne, at OPEC i 2012 havde et rekord- eksportår. Men alle siger, at situationen hurtigt kan vende og give OPEC-landene helt andre problemer.

Lande som Algeriet og Nigeria kan allerede mærke den amerikanske nedgang i efterspørgslen efter udenlandsk olie og naturgas, og for første gang er der mærkbare følger af den stigende uafhængighed, som mange lande ønsker i forhold til den mellemøstlige olie, som kommer fra et ustabilt område, og som USA – både af politiske og af strategiske overvejelser – ønsker at blive mere og mere uafhængig af.

For Saudi-Arabien er det naturligvis katastrofalt. Det skrøbelige mellemøstlige styre med et magtfuldkomment kongehus i spidsen trues konstant af indre uro. Og hvis kongehuset mister muligheden for at holde befolkningen i skak med oliemilliarderne, kan huset Saud hurtigt falde. Dermed mister Vesten en nær, men også besværlig allieret. Iran vil givetvis gerne puste til ilden sammen med de mange terrorbevægelser, som også har rod i Saudi-Arabien, og som gerne ser det magtfulde kongehus fjernet.

Texas i USA udgør det område med de største olie- og naturgasresever fulgt af North Dakota, som også er i gang med at udnytte sine reserver. Begge steder har udnyttelsen været en økonomisk succes. Mange af de amerikanske delstater er i gang med lignende undersøgelser og udnyttelse af undergrunden, og det går rivende stærkt i øjeblikket. Så Saudi-Arabien har grund til bekymring, selv om nogle af de store olieselskaber med Shell i spidsen også har advaret om en overoptimisme på det her område.

Tallene viser også, at de lande, der er mest under pres, også er dem, der har mest brug for oliepengene. Algeriets overskud fra olien faldt sidste år med seks pct. Algeriet, som kæmper for at opretholde sikkerheden i landet, har oplyst, at man nok er nødt til at skære i budgetterne, hvis nedgangen fortsætter.

OPEC regner med at skulle producere 600.000 færre tønder olie om dagen næste år. Internt i Saudi-Arabien er der uenighed om, hvad der skal ske. En del af den saudiarabiske kongefamilie har sagt, at man er nødt til at øge produktionen i 2020 ganske betydeligt. I dag ligger den daglige produktion på 12,5 millioner tønder olie, men det tal skulle gerne stige til 15 millioner tønder i 2020, for at landets budgetter kan hænge sammen. Det advarer andre i Saudi-Arabien imod. Så olien er igen ved at blive et sikkerhedspolitisk problem. Og meget konkret for nogle af landene i Mellemøsten.