USAs kongres skal sparke dåsen længere ned ad gaden

Der kommer som minimum en løsning, der holder amerikansk økonomi i gang, vurderer Nordea.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske, økonomiske beslutningstagere står midt i Fiscal Cliff-forhandlingerne, og søndag sagde lederen af det republikansk kontrollerede Repræsentanternes Hus, at parterne ikke er nået nogen vegne. Men på sigt kommer det til at lykkes at få reddet verdens største økonomi. Det vurderer Nordea i sit økonomiske perspektiv for de kommende to år.

Fiscal Cliff - eller "den finanspolitiske afgrund" - fylder i mediebilledet, og en stor del af finansverdenen holder vejret, mens forhandlingerne foregår i den amerikanske kongres. Begrebet "fiscal cliff" dækker over udløbet af en række skattelettelser og offentlige investeringer, der samlet kan risikere at trække cirka 600 mia. dollar ud af den amerikanske økonomi fra starten af 2013, mens gældsloftet - hvis det ikke bliver hævet - bliver nået.

- Det vil sænke den amerikanske vækst med et par procentpoint, og dermed i praksis sende den amerikanske økonomi tilbage i recession, siger cheføkonom hos Nordea Helge Pedersen til Ritzau Finans.

Diskussionen blandt de amerikanske politikere drejer sig om, hvorvidt den amerikanske stat skal forlænge skattelettelserne til alle eller kun middelklassen, ligesom en række afdrag og skattehuller til de rigeste er i spil. Derudover vil Demokraterne med finansminister Timothy Geithner i spidsen blandt andet skære ned på militærbudgettet og hæve marginalskatten for amerikanere, der tjener over 250.000 dollar årligt.

- Vi tror på, at de får gennemført en mindre hævning af marginalskatten for de rigeste amerikanere. Men den bliver ikke større, end at Republikanerne kan leve med det. Samtidig bliver man nødt til at kigge på begge sider af budgettet. USA har et budgetunderskud på cirka 10 pct., og det er ikke holdbart i længden, siger Helge Pedersen fra Nordea til Ritzau Finans.

Diskussioner om, hvorvidt det bliver en færdig og forkromet løsning på problemet eller blot en midlertidig forlængelse af nogle af skattelettelserne har spredt usikkerhed, men Helge Pedersen vurderer, at det vigtigste vil være at få klaret situationen ved nytår, så USA ikke ryger ud over afgrunden og tilbage i recession.

- Om det bliver noget færdigt eller ej, er ikke så vigtigt. Så er det bedre at sparke dåsen lidt længere ned ad gaden og kigge på det på et andet tidspunkt, siger han til Ritzau Finans.

Nordea venter ifølge sit økonomiske perspektiv, at USA vil hæve gældsloftet, så landet kan undgå en teknisk statsbankerot. Hvis USA når loftet, har Staten ikke længere mulighed for at betale offentlige lønninger, obligationsudbetalinger og lignende, hvilket på sigt vil sende dollaren til bunds.