USAs industriindeks i udbrud

De amerikanske finansielle markeder oplevede torsdag eftermiddag en sand eksplosion i ISM-indekset for fremstillingsindustrien.

Foto: KEITH BEDFORD

Indekset steg markant til 55,4 i juli mod 50,9 i juni. Det var det højeste niveau i fire måneder og stigningen fra juni var den største månedlige stigning i 2 år.

Analytikere adspurgt af Bloomberg News havde kun ventet en stigning til 52,0.

»Det er bemærkelsesværdigt, at stort alle underkomponenterne herunder produktion, nye ordrer og frem for alt beskæftigelsen steg markant. Alle komponenter er klart over den magiske grænse på 50, som skiller fremgang fra tilbagegang, undtagelsen er lagrene, som faldt noget, hvilket på sin side er positivt for de fremtidige produktionsforventninger,« konstaterer Nordeas cheføkonom Helge Pedersen i en kommentar.

Han noterer sig at ISM overraskelsen kommer efter offentliggørelsen af stærke BNP data for 2. kvartal onsdag.

»Med indikationer om, at arbejdsmarkedet bevæger sig i den helt rigtige retning, bekræfter dagens tal, at USA også står over for et stærkt tredje kvartal,« konstaterer han og tilføjer:

»Det vil dels være med til at bringe resten af verden tilbage på vækstsporet, dels kunne anspore Fed-bossen Ben Bernanke til at påbegynde en reduktion af det amerikanske opkøbsprogram af stats- og realkreditobligationer allerede i september.«

Det ser han dog ikke som det store problem.

»Selv om Fed reducerer sit opkøbsprogram vil pengepolitikken fortsat være lempelig også i USA i lang tid fremover,« understreger cheføkonomen.