USAs gældsslagsmål kostede 120.000 nye job

Den begrænsede nedlukning af det offentlige i begyndelsen af oktober og slagsmålet om forhøjelsen af gældsloftet kan have resulteret i, at der blev skabt 120.000 færre job i den private sektor i de to første uger af oktober i USA.

Foto: JOE RAEDLE. Økonomerne venter ifølge Bloomberg News en vækst i beskæftigelsen for oktober måned, eksklusive landbruget, på 120.000 personer mod 148.000 måneden før.
Læs mere
Fold sammen
Det skriver det amerikanske budgetkontor i en rapport om konsekvenserne og omkostningerne ved den såkaldte »shutdown«, der sendte flere hundredetusinde amerikanere på tvunget orlov.

Samtidig kan nedlukningen komme til at koste 0,25 pct.point på USA's BNP-vækst i fjerde kvartal.

»The Council of Economic Advisors har estimeret, at kombinationen af den offentlige nedlukning og gældsloftsstridighederne kan have reduceret BNP-væksten i fjerde kvartal med 0,25 pct.point og resulteret i 120.000 færre skabte job i den private sektor mellem 1. oktober og 12. oktober. Nedlukningen varede indtil 16. oktober, hvilket betyder, at de samlede konsekvenser kan have været endnu større,« skriver budgetkontoret.

Rapporten, der blev offentliggjort torsdag, kom således dagen inden den vigtige jobrapport for oktober måned lægges frem. Økonomerne venter ifølge Bloomberg News en vækst i beskæftigelsen eksklusive landbruget på 120.000 personer mod 148.000 måneden før.

Netop nedlukningen kan dog sløre billedet af arbejdsmarkedets egentlige tilstand.

»Det hænger sammen med, at der den 1. oktober blev hjemsendt 800.000 offentligt ansatte, ligesom der frem til 17. oktober var stor usikkerhed om den fremtidige finanspolitik, fordi der både var usikkerhed om budgettet for 2014 og gældsloftet,« skriver Sydbank i sin morgenrapport fredag.

Jobrapporten offentliggøres 14.30 dansk tid.

/ritzau/FINANS