USA's forbrugertillid stiger til højeste niveau i 15 år

Den amerikanske forbrugertillid steg i december til det højeste niveau siden 2001, og det er især de amerikanske forbrugeres forventninger til fremtiden, der trækker op.

Foto: ALBA VIGARAY

Tilliden steg helt præcist til fra 113,7 fra 109,4 måneden før ifølge tal fra organisationen Conference Board, og udviklingen var bedre end forventet, da økonomer adspurgt af Bloomberg havde ventet indeks 109.


Forbrugertilliden har ikke været højere siden tiden før terrorangrebet 11. september 2001.


- Den høje forbrugertillid i USA understøtter vores forventning om, at væksten i amerikansk økonomi fortsat vil blive drevet af privatforbruget de kommende år. Høj optimisme, stigende beskæftigelse og højere lønvækst giver god grobund for fortsat privatforbrugsvækst i USA, skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank i en kommentar.

Skal der komme yderligere gang i økonomien, kræver det ifølge hans vurdering, at de amerikanske virksomheder begyndte at investere mere.


De seneste år har virksomhederne holdt igen på den front, men også her ser det ud til, at der så småt er ved at komme mere fart på.


Mikael Olai Milhøj peger også på, at den stabilisering i olieprisen, som man har set i løbet af 2016, også vil understøtte amerikansk økonomi.


- Det vil også være positivt for amerikansk økonomi på den længere bane med flere investeringer, da én af de store økonomiske udfordringer i USA - ligesom herhjemme - er lav produktivitetsvækst, skriver han i en kommentar.