USAs forbrugerpriser stiger mere end ventet - aktierne falder

De amerikanske forbrugerpriser steg overraskende meget i januar, og det har straks sendt aktiekurserne ned i både USA og Europa.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBA VIGARAY

 


Forbrugerpriserne steg med 2,1 pct. i januar sammenlignet med samme måned sidste år, mens økonomerne ifølge Bloomberg News havde ventet en stigning i forbrugerpriserne på 1,9 pct.

De amerikanske aktier falder efterfølgende markant, da futures for de tre store amerikanske aktieindeks falder 1,2-1,3 pct., mens de inden tallene steg 0,5-0,6 pct. Samtidig stigerne renten på den tiårige amerikanske statsobligation med 5 basispoint.


På det danske aktiemarked er C25-indekset gået fra at være 0,7 pct. i plus til et minus på 0,1 pct., mens renten på den tiårige danske statsobligation er steget 5 basispoint til 0,83 pct.


Inflationstallene har været mere imødeset end normalt, fordi de seneste uger har været præget at store udsving på aktiemarkedet, hvor frygt for en kraftig stigning i inflationen har presset aktiekurserne efter en lang periode med stor fremgang.


Aktieinvestorernes frygt for stigende inflation blev udløst af den seneste officielle amerikanske jobrapport, der viste en højere vækst i lønningerne end forventet, hvilket peger i retning af højere inflation.


Rapporten blev offentliggjort 2. februar, og de efterfølgende fem handelsdage faldt de amerikanske aktier i S&P 500-indekset med næsten 10 pct.