USAs Cuba-planer taber pusten

USAs nye økonomiske samarbejde med Cuba går ikke helt som ventet.

Præsident Barack Obama vil i denne måned besøge Cuba, og forud for mødet er status, at der ikke er blevet indgået nær så mange handelsaftaler mellem de to lande, som det var ventet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

Præsident Barack Obama vil i denne måned besøge Cuba, og forud for mødet er status, at der ikke er blevet indgået nær så mange handelsaftaler mellem de to lande, som det var ventet. Det frygtes, at Cuba har helt andre visioner for det økonomiske samarbejde end USA.

Det skriver New York Times.

Det er nu 15 måneder siden, at amerikanske handelsmænd og konsulenter begyndte at myldre i Cubas hovedstad, Havana, men overraskende få aftaler er siden blevet nedfældet sort på hvidt. Og det presser Obama, for hvem "Projekt Cuba" er en prestigeaftale, vurderer Robert Muse, der er advokat med speciale i Cuba-relateret lovgivning.

- Normaliseringsprocessens lakmusprøve er handel og investering. Det er sådan Obamas arv vil blive bedømt, siger Robert Muse til New York Times.

Ifølge avisen vil Obama inden besøget på Cuba den 21. marts annoncere yderligere lempelser i handels- og turismerestriktioner med Cuba.

Cubas kommunistiske parti har dog ved flere lejligheder gjort det klart, at nye handelsaftaler med USA ikke er ens betydende med, at man opgiver egne overbevisninger for at tilfredsstille amerikanske behov.

Fredag kunne EU og Cuba til gengæld underskrive en aftale, der skal normalisere forbindelserne mellem de to parter, 13 år efter at de blev brudt.