USAs centralbank tager sidste våben i brug

Alt sættes nu ind på at få gang i væksten i USA: Der er tale om et af historiens største økonomiske eksperimenter, og det er ganske uvist, om det virker.

I et forsøg på at komme landets høje ledighed til livs går den amerikanske centralbank Federal Reserve nu offensivt til værks med store milliardinvesteringer. Her er det New York Stock Exchange. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske centralbank Federal Reserve overraskede i går ved at tage det sidste tunge skyts i brug, og det hjalp straks på risikovilligheden i markedet, hvor aktierne og renterne steg: De ledende aktieindeks lukkede alle med stigninger på omkring halvanden procent.

Prioriteten er soleklar: Der skal gang i væksten, og arbejdsløsheden skal ned for enhver pris. Men Federal Reserve risiskerer at skabe et lige så stort problem på længere sigt, som det der løses på kort sigt, advarer økonomer og den politiske højrefløj.

Centralbanken vil nu opkøbe realkreditobligationer for enorme 40 milliarder dollar om måneden i en ubegrænset periode, indtil arbejdsløsheden er reduceret betragteligt, og det kan vare mange år. Netop det at der er tale om en ubegrænset periode var overraskelsen, mens meldingen om, at man vil holde styrerenten på det rekordlave nulniveau helt frem til midten af 2015, var ventet af de fleste.

»Hvis udsigterne for arbejdsmarkedet ikke forbedres væsentligt, vil centralbanken fortsætte sit opkøb af realkreditobligationer, iværksætte yderligere opkøbsprogrammer og bruge sine andre muligheder, indtil en sådan bedring er opnået i sammenhæng med prisstabilitet. Størrelsen, tempoet og sammensætningen af opkøbene vil som altid være under passende hensyn til effektivitet og omkostninger ved sådanne opkøb,« lyder den afgørende passage i centralbankens udtalelse.

Et af historiens største eksperimenter

Og det er intet mindre end et af historiens største økonomiske eksperimenter, mener Johnny Bo Jakobsen, der som chefanalytiker i Nordea har fulgt amerikansk økonomi gennem mange år.

»Det er fuldstændig uden fortilfælde at sætte så meget gang i seddelpressen. Det er en garanti for, at fokus er hårdt rettet på vækst, og at centralbanken vil gøre alt, hvad den kan for at understøtte økonomien. Og så vil man først tænke på inflation, når den kommer,« siger han.

Selv om Federal Reserves tiltag er mere vidtgående end Den Europæiske Centralbanks (ECB) melding i sidste uge, så vil effekten være mindre end i Europa.

»ECBs tiltag vil have større effekt, fordi ECB hidtil har været tilbageholdende med at sætte gang i seddelpressen. I USA har centralbanken længe haft tryk på seddelpressen, men der er grænser for, hvad Federal Reserve kan gøre, fordi pengepolitkken allerede er ekstrem lempelig i USA. Det her løser ikke USAs vækstproblemer, og det bliver et langt sejt træk at løfte USAs økonomi efter en bristet boligboble,« vurderer Johnny Bo Jakobsen.

Arbejdsløsheden i USA har ligget konstant over otte procent siden februar 2009, og selv med de ekstreme tiltag vil den næppe være faldet til mindre end syv procent ved udgangen af 2014, vurderer chefanalytikeren. Federal Reserve vil vel at mærke helst have arbejdsløsheden ned på 5,5 procent, før centralbanken er tilfreds. Og hvad værre er, så risikerer man et skabe et endnu større problem på længere sigt end det vækstproblem, man forsøger at løse nu og her: Nemlig inflation.

»Man har forsøgt at løse ét problem, nemlig svag vækst og høj arbejdsløshed, men man har skabt kilden til et potentielt meget stort problem på længere sigt,« mener Johnny Bo Jakobsen.

Mitt Romney vil af med bankchef

Den amerikanske centralbank har allerede væltet enorme milliardbeløb ud i markedet gennem flere år, og nu sættes seddelpressen så op i et gear, der aldrig tidligere er prøvet i verdenshistorien. Det åbne spørgsmål er, hvordan centralbankerne verden over nogensinde får trukket likviditeten tilbage?

»Der ligger enormt store udfordringer for centralbankerne med at håndtere det potentielle inflationsproblem rigtigt. Man må håbe, at Federal Reserve trækker likviditeten tilbage igen i tide, for ellers ender vi med meget høj inflation, hvilket vil være rigtig skidt. Men begynder man at hæve renten for tidligt, så kan det slå konsolideringen af de offentlige finanser i stykker, så det bliver en meget svær balance,« lyder vurderingen fra Johnny Bo Jakobsen.

Federal Reserve er i forvejen ekstrem upopulær på den amerikanske højrefløj, der ser det voldsomme tempo på seddelpressen som meget skadeligt. Præsidentkandidat Mitt Romney har allerede slået fast, at centralbankchef Ben Bernanke ikke får forlænget sin ansættelse, når den udløber i januar 2014, hvis republikaneren bliver præsident.