USA's centralbank fastholder den lave rente

Brexit-afstemning presser humøret på markederne. Den amerikanske centralbank er i en "wait and see"-tilstand.

Formanden for den amerikanske centralbank, Janet Yellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charles Mostoller

Den amerikanske centralbank ændrer ikke på den ledende rente, der ligger på mellem 0,25-0,50 procent.

Det skyldes især, at jobvæksten ikke er helt så god som ventet.

Men også næste uges folkeafstemning i Storbritannien, hvor vælgerne skal tage stilling i spørgsmålet om fortsat EU-medlemskab, er en af de faktorer, der spillede ind i beslutningen om at holde renten uændret, siger centralbankchef Janet Yellen.

»Det er klart, at det er en meget vigtig beslutning for Storbritannien og Europa. Det er en beslutning, der kan få konsekvenser for den økonomiske og finansielle tilstand på de globale finansmarkeder«, siger hun.

Der har flere gange været tilløb til en rentestigning, men centralbanken valgte altså fortsat at holde renten på det meget lave niveau, den længe har ligget på.

»Selv om signalet fra den amerikanske centralbank var en smule til den "bløde" side, så bekræfter dagens rentebeslutning os i, at Fed er i en "wait and see"-tilstand«, skriver senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

»I øjeblikket er humøret på markederne mest af alt presset af, at det er gået op for investorerne, at den britiske afstemning lurer lige om hjørnet, og at det ikke kan afvises, at Storbritannien vælger at forlade EU-samarbejdet«, tilføjer han.

Tidligere har centralbankchef Janet Yellen sagt, at en rentestigning først kan blive aktuel, når der er fortsat bedring i den amerikanske økonomi.

Banken forventer dog fortsat, at der kommer to rentestigninger i løbet af 2016, skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP ved afslutningen af et todages møde i Washington onsdag.

Yellen siger, at centralbanken forventer fortsat moderat vækst resten af året.