USAs centralbank erkender aftagende vækst

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, erkendte onsdag aften, at opsvinget i den amerikanske økonomi er aftaget, men gav kun minimale indikationer om, hvornår den pengepolitiske komité finder det passende at hæve renten igen.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, erkendte onsdag aften, at opsvinget i den amerikanske økonomi er aftaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY

De seneste ugers uro på Wall Street og resten af verdens børser har sået tvivl om, hvorvidt Federal Reserve vil fortsætte den forventede række af renteforhøjelser.

Men indtil videre er renten i ro, da en enstemmig afstemning i Federal Open Markeet Committee fastholdt den toneangivende rente uændret mellem 0,25 og 0,5 pct.

I dens officielle sluterklæring understregedes arbejdsmarkedets modstandskraft trods det svækkede opsving, og der blev også peget på styrken i privatforbruget og boligsektoren.

- Fed er virkelig i vent-og-se-modus. De vil se om den globale økonomi og uroen i de finansielle markeder reelt kommer til at bløde igennem og påvirke inflationen og deres udsigter for økonomien, vurderer økonom Ryan Sweet fra Moodys Analytics over for Bloomberg News.

Federal Reserves erklæring pegede på den svage eksport og lagerinvesteringer blandt årsagerne til den skuffende bredere økonomisk vækst, mens de lave olie- og råvarepriser har skubbet inflationen yderligere ned.

Centralbanken hentydede også til volatiliteten på de finansielle markeder men undgik omhyggeligt at foretage nogen form for vurdering af situationen.

FOMC vil ifølge sluterklæringen fortsat nøje overvåge den globale økonomiske og finansielle udvikling og vurdere konsekvenserne for arbejdsmarkedet, inflationen og den samlede effekt på risiciene for udsigterne. Budskabet om risiciene blev ændret til "afventende", mens selve budskabet om fremtidige rentejusteringer var uændret.

Det er en anelse blødere end meldingen i december, hvor risiciene betegnedes som »afbalancerede«.

Det vurderes blandt økonomer at betyde, at en renteforhøjelse på det næste FOMC-møde i marts er lidt mindre sandsynlig, men ikke umulig.

- Det reducerer sandsynligheden for (en forhøjelse i) marts, fordi det afslører, at der er større usikkerhed blandt komiteens medlemmer. Det handler om at respektere dataene og udsigterne, og det er der uenighed om at lige for tiden. Og erklæringen er en afspejling af det, da den ikke forpligter endnu, siger økonom Laura Rosner fra BNP Paribas i New York til Bloomberg.