USA vil straffe bureauer for rosenrøde kreditvurderinger

Det amerikanske justitsministerium ventes snart at offentliggøre et milliardstort søgsmål mod S&P for utroværdige kreditvurderinger op til finanskrisen.

Foto: CHARLES PLATIAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oprydningen efter den værste krise siden 1930erne fortsætter. Nu ser det ud til, at søgelyset for alvor bliver rettet mod kreditvurderingsbureauernes rolle - og mulige ansvar. Ifølge den britiske erhvervsavis Financial Times ventes det amerikanske justitsministerium en af de nærmeste dage at offentliggøre et civilt søgsmål mod et af de helt store kreditvurderingsbureauer, Standard & Poor.

Sagens kerne er det omdiskuterede komplicerede finansielle instrument kaldet CDO, Collateralized Debt Obligation, som mange peger på, var en helt central faktor for den finansielle nedsmeltning, der ramte USA i 2008.

En CDO er en struktureret obligation, der består af et lod i en stor samling realkreditobligationer. I årene op til krisen gav kreditvurderingsbureauerne CDOerne topkarakter ud fra devisen om, at den store spread i den enkelte CDO gjorde den til en meget sikker investering.

Det viste sig dog at forholde sig anderledes. CDOerne var propfyldt med giftige subprimelån. Meget få havde overblik over det reelle indhold, og inden længe havde tusinder af investorer tabt store summer på det kollapsede boligmarked. Første fase af finanskrisen var en realitet.

De amerikanske myndigheder har i årevis forsøgt at indgå forlig med kreditvurderingsbureauer i sagen. I sidste uge brød forhandlingerne mellem justitsministeriet og S&P så sammen, og det er så det, der ifølge Financial Times kilder en af de nærmeste dage vil munde ud i et civilt søgsmål med krav om erstatning.

Myndighederne mener, at bureauerne arbejdede alt for tæt sammen med de finanshuse, der udstedte CDOerne. Kreditvurderingsbureauernes kritiske tilgang blev udvandet af udsigten til at tjene store penge på at blåstemple obligationerne. Dermed var de med til at narre investorerne, lyder argumentet.

Kreditvurderingsbureauerne afviser kritikken. De argumenterer omvendt, at myndighederne vil straffe bureauerne for bankernes grådighed. Bureauerne blev snydt - lige som alle andre, lyder modargumentet.

Oprydningen efter finanskrisen har taget fart de seneste år. Flere amerikanske myndigheder - både føderale og statslige - er involveret i søgsmål mod aktører på de finansielle markeder. Sidste år nedsatte præsident Barack Obama en gruppe, der skulle se på mulighederne for at søge erstatning svindel på realkreditobligationsmarkedet.

Den ventede retssag mod Standard & Poor vil blive denne gruppes første. Efter nyheden om det kommende retsopgør kom frem sent mandag faldt aktien i McGraw-Hill, der ejer Standard & Poor, med 13 procent.