USA vil forbyde spion-software

Amerikanske senatorer vil forbyde spion- og reklameprogrammer, som installeres uden brugerens viden og udspionerer, mens man er på internet.

En gruppe amerikanske senatorer vil forbyde spionprogrammer og reklameprogrammer, som kidnapper computere og udspionerer, uden at ejermændene ved det.

Spion- og reklameprogrammerne bliver lagt i baggrunden på ens computer, mens et andet program installeres. Herefter holder spionprogrammerne øje med, hvilke netsider man besøger, og rapporterer tilbage til ophavsmændene, uden at man ved, at man bliver overvåget. Reklameprogrammerne viser pludselig pop-op-reklamer, som passer til ens interesser, fordi de også har fulgt med i ens færden.

De tre senatorer - Barbara Boxer, Conrad Burns og Ron Wyden - har fremlagt »Spyblock Act« (Software Principles Yielding Better Levels of Consumer Knowledge) for at få stoppet trafikken. Computerbrugerne skal give udtrykkeligt lov, før programmer må installeres, og alle programmer skal let kunne fjernes. Spion- og reklameprogrammer er ofte vævet ind i andre programmer, så selv hærdede computerbrugere er på grådens rand, når de opdager dem og forsøger at slette dem.

Kazaa stopper undervisning
Eftersom de irriterende pop-op-reklamevinduer vækker stigende afsky og efterhånden forbydes af internet-leverandørerne, er skjulte programmer trådt til i stedet. Ud over at overvåge ens færden på internet kan de vise reklamer eller ændre startsiden uden varsel. Derfor vinder programmer, som kan identificere og slette spion- og reklameprogrammer nu frem, blandt dem Ad-Aware og Spybot, som kan hentes gratis fra internet.

Et af de kendteste eksempler på programmer med skjulte sager er det alligevel populære fildelingsprogram Kazaa. Nu har universitetet i det vestlige Sydney i Australien advaret sine studerende om, at de risikerer at blive udelukket fra fjernundervisningen over internet, med mindre de afinstallerer Kazaa, som især bruges til at dele musik. Universitets IT-afdeling har nemlig opdaget, at spionprogrammet Perfect Nav i Kazaa sender alle, der skriver fejl i en netadresse, til Perfect Navs eget netsted, og det forhindrer mange i at kunne logge ind og deltage.

USAs største Internet-udbyder, America Online (AOL), fik også på hattepulden i sidste uge, efter at klagerne begyndte at vælte ind over et spionprogram i AOLs særlige program til straksbeskeder, Instant Messaging. Spilprogrammet, Wild Tangent, var lagt ind som en del af AOLs eget program og sendte oplysninger retur, hver gang det blev aktiveret. AOL hævdede, at det var en del af den aftale, som brugerne accepterer, når de installerer AOLs straksprogram. Wild Tangent oplyste selv, at oplysningerne udelukkende drejede sig om, hvor mange der havde klikket på spillet.Ad-Aware:

www.lavasoft.de

Spybot Search & Destroy:

www.spybot.info