USA truer Kina med WTO for skatterabat

Halvledere kan blive emnet for USAs første sag mod Kina ved Verdenshandelsorganisationen, WTO. USA mener, at Kina ulovligt hjælper de hjemlige producenter med skatterabatter.

NEW YORK

USA har sin første handelssag mod Kina ved WTO klar i skrivebordsskuffen. Det skriver flere medier og bebuder, at klagen kan sendes allerede i denne uge.

Problemet handler om halvledere - drivkraften i stort set al elektronik. Det er faldet USAs handelsfolk for brystet, at kineserne pålægger alle halvledere i varer, der sælges i Kina, 17 pct. i merværdiafgift men giver hjemlige producenter nedslag, så de kun kommer af med tre-seks pct.

Det er en gevaldig barriere mod import og et kraftigt incitament til at etablere produktion i Kina selv, hvis man ønsker at levere halvledere til det kinesiske marked.

USA mener, at forskelsbehandlingen er ulovlig i henhold til WTOs regler og har længe forsøgt via forhandlingens vej at få den lavet om. Kina holder derimod fast på, at beskatningsreglerne ikke forbryder sig mod WTOs regelsæt.

Uanset sagens endelige udfald er det rimeligt sikkert, at der vil gå lang tid med selve behandlingen. EU pålagde f.eks. først USA straftold for landets skattemæssige fortrinsbehandling af eksportører i starten af marts - hele fire år efter, at WTO havde dømt den amerikanske praksis ulovlig.

Dilemma for Bush
Men Kina-sagen kan blive problematisk for Bush-regeringen langt hurtigere. Hjemme i USA kritiseres han for ikke at gå hårdt nok til kineserne, der beskyldes for at stjæle amerikanske job, især i fremstillingsindustrien.

Det store fagforbund AFL-CIO er en af kritikerne, og forbundet har klaget til de amerikanske myndigheder over, at Kina underbetaler sine arbejdstagere og lader hånt om standarder, så landets fabrikker er i stand til at underbyde de amerikanske. AFL-CIO vil have regeringen til at pålægge Kina handelssanktioner.

En sådan sag vil næppe have mange chancer ved WTO, men selve klagen øger presset mod Bush i et valgår for at vise, at han tager udflagning af amerikanske arbejdspladser til billigere steder alvorligt.

Men ligningen er ikke så enkel, som det umiddelbart kan se ud. Ganske vist har USA underskud på varehandelen med udlandet, men der er overskud på handelen med tjenesteydelser, f.eks. inden for finans, software, juridisk bistand og revision.