USA tilbage på vækstsporet

Den amerikanske økonomi vokser igen efter et vinterplaget første kvartal, og den nyhed bliver varmt modtaget af økonomerne.

Fremgang i amerikansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai

Det viser kommentarer fra Sydbank, Spar Nord og Handelsbanken, som dog ikke forventer en kursændring hos centralbanken.

Den amerikanske økonomi voksede med 4,0 pct. andet kvartal i forhold til første kvartal på annualiseret basis. Tallet for første kvartal blev tillige oprevideret. Udviklingen var voldsomt stærkere end ventet, da konsensus blandt økonomerne ifølge Bloomberg News var en vækst på 3,0 pct. Samtidig blev tallene fra sidste kvartal oprevideret, så BNP "kun" faldt 2,1 pct. mod et tidligere offentliggjort fald på 2,9 pct.

Sydbank hæfter sig specielt ved den pæne udvikling i privatforbruget, der steg 2,5 pct. i andet kvartal mod ventet 1,9 pct. Det er positivt, da privatforbruget udgør omkring 70 procent at den amerikanske økonomi.

- Vi vurderer, at BNP-rapporten for andet kvartal ikke får større betydning for den amerikanske forbundsbanks pengepolitiske linje, skriver makroanalytiker i Sydbank Kim Blindbæk dog.

Han venter, at nedtrapningen af obligationsopkøb vil fortsætte på de kommende rentemøder.

- På trods af nedtrapningen af obligationskøbene er pengepolitikken fortsat meget lempelig, og det vil understøtte den økonomiske vækst, vurderer makroanalytikeren, der også fremhæver, at udviklingen i amerikansk økonomi er særdeles vigtig for resten af verden - herunder for Danmark. Som verdens største økonomi svinger USA traditionelt nemlig taktstokken for resten af verdensøkonomien. Sydbank forventer, at den amerikanske økonomi vil vokse med cirka 2,5 procent i hele 2014.

Også hos Handelsbanken vurderes rapporten som positiv.

- Den amerikanske centralbank har dog også delt denne holdning, og har allerede på de forgangne par rentemøde understreget, at den så en bedring i den økonomiske aktivitet efter vejrforstyrrelserne. Således forventer vi ikke, at rapporten vil ændre stort på, at aftenens rentemøde vil blive uden store nyheder og centralbanken blot vælger at nedtrappe sine kvantitative opkøb i et uændret gradvist tempo, skriver seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingø i en kommentar.

Også hos Spar Nord ser chefstrateg Christian Mose Nielsen dagens BNP rapport, som en bekræftelse af, at amerikansk økonomi igen er tilbage på et pænt vækstspor efter et miserabelt 1. kvartal.

- Den store fremgang i 2. kvartal skal dog ses i lyset af det meget dårlige 1. kvartal og et meget stort bidrag fra lagerinvesteringerne i 2. kvartal, understreger han og fremhæver, at faste investeringer og privatforbrug bidrog tilsammen med 2,6 pct.-point til væksten i 2. kvartal.

/ritzau/FINANS