USA-tal står i stampe

To skridt frem og ét tilbage. Sådan vurderes det amerikanske opsving efter nye nøgletal, der tyder på, at den eksplosive økonomiske vækst i årets første måneder ikke bliver gentaget i dette kvartal.

Forventningsindekset for industriens indkøbschefer betragtes som en af de mest pålidelige vækstindikatorer. Og efter fem måneders konstant stigning tog det indeks et mindre dyk i april.

Sammen med de seneste dages vigende signaler om privatforbrug og beskæftigelse tegner det et billede af en økonomi, der har lettet foden lidt fra speederen, vurderer senioranalytiker Jesper Bie-Olsen fra Nordea.

»Væksten bliver moderat i andet kvartal. Virksomhederne er stadig meget fokuserede på at forbedre deres bundlinje her og nu, og det gør dem tilbageholdende med at sætte investeringsprojekter i gang og ansætte nye folk,« siger han.

I første kvartal voksede den amerikanske økonomi med, hvad der svarer til en årlig stigningstakt på 5,8 procent. Vækstrater på dét niveau ses normalt kun i ekstreme højkonjunkturer, men billedet snyder.

Det var nemlig først og fremmest en tilpasning af industriens lagre til de lysere økonomiske udsigter, der drev værket. Uden denne engangseffekt var der kun tale om en vækstrate på godt to procent.

Men det er også nok til at holde humøret nogenlunde højt i de amerikanske virksomheder.

»Selv om vækstraten er faldet, er det bestemt opmuntrende, at vi ser stigende aktivitet i fremstillingserhvervene for tredje måned i træk,« lyder meldingen fra indkøbschefernes forening.