USA tager dollar-dyk med sindro

Hverken i Europa eller USA vil nationalbankerne tilsyneladende bekæmpe dollarfaldet, som derfor fortsætter.

Læs mere
Fold sammen
Dollarkursens styrtdyk udgør ikke nogen alvorlig fare for USAs økonomi, mener man i landets centralbank. Den holdning fik i går kursen ned i ny bundrekord. Den amerikanske valuta har ellers mistet over 30 procent af sin værdi over for euro på to år. Alt andet lige skulle det give amerikanerne et inflationsproblem, fordi alting bliver dyrere målt i dollar. Men man skal huske på, at kursen har været relativt stabil over for mange andre valutaer, mener Ben Bernanke fra direktionen i USAs centralbank, Federal Reserve.

»Og desuden ser det ud til, at den direkte effekt af dollarsvækkelsen på inflationen er relativt lille,« sagde han søndag under en økonomkonference i San Diego.

Den kommentar fik i går morges dollarkursen til at falde yderligere. Den blev taget som udtryk for, at Federal Reserve ikke har tænkt sig at hæve renten eller fortage støtteopkøb for at bremse kursfaldet, forklarer senioranalytiker Jesper Bie-Olsen fra Nordea.

Kamp mod inflation
Dermed er det op til Den Europæiske Centralbank (ECB) at vende udviklingen. Men det tvivler Jesper Bie-Olsen på, at banken vil.

»Jeg tror faktisk, de er godt tilfredse, selv om der selvfølgelig er grænser for, hvor langt det må gå. Men man skal huske, at ECB for tiden kæmper med en inflation, der er i overkanten af det tilladelige, og en stærk euro er med til at dæmpe inflationen,« siger han.

Mange europæiske regeringer er derimod stærkt utilfredse med udviklingen, fordi den gør det svært for Europas erhvervsliv at konkurrere. Men det er ECB, der suverænt styrer pengepolitikken i euro-området, og banken har mange gange demonstreret, at den ikke lader sig påvirke af politikere.

Efter gårsdagens kursfald kunne Danmarks Nationalbank notere dollarkursen til 5,88. Dermed er kursen nu den laveste siden 1996.