USA-storfusion skaber verdens næststørste bank

De to amerikanske storbanker Bank One og JP Morgan Chase fusionerer og danner verdens næststørste bank. Fusionen ånder bankverdenens ubestridte leder, CitiGroup, i nakken og ommøblerer det amerikanske banklandskab.

USA-storfusion skaber verdens næststørste bank - 1
JP Morgan Chase' hovedsæde i New York bliver også fremtidens hovedkvarter for den nye sværvægter efter fusionen med Bank One. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen
En bank så stor, at den ånder verdens nummer ét kraftigt i nakken, blev skabt, da de amerikanske storbanker JP Morgan Chase og Bank One sent onsdag meddelte, at de vil fusionere til en pris af 60 milliarder dollar (ca. 345 mia. kr.). New York-banken JP Morgans overtagelse af Chicago-banken Bank One bringer det nye finanshus' samlede værdier op på næsten 1,1 billion dollar. Det er næsten lige så meget som verdens hidtil ubestridte leder, CitiCorp - selv om JP Morgan Chase, som den nye bank vil hedde, ikke har CitiCorps internationale rækkevidde.

Dette nye fornuftsægteskab er netop - fornuftigt. Bank One er stærk på privatkundeområdet, mens JP Morgan Chaser er dominerende på investment banking-området. Bank One har mange filialer i Midtvesten og Syden, mens JP Morgan gennem Chase Manhattan-bankerne dominerer de folkerige stater omkring New York. Den nye bank vil være til stede i 17 stater med 2.300 filialer. Fusionen vil spare 2,2 milliarder dollar over tre år, men også koste 10.000 job, når banken strømliner overlappende funktioner.

»Fusionen giver enormt meget mening strategisk, operationelt og økonomisk,« sagde bankens kommende direktør, James Dimon, under et telefonmøde med journalister.

Radikal ændring
Fusionen ændrer også radikalt det amerikanske banklandskab, som fremover vil være domineret af tre giganter - og en række »mindre« banker, der formentlig aldrig vil kunne indhente disse frontløbere. Efter at FleetBoston i efteråret fusionerede med BankAmerica, var der reelt kun JP Morgan tilbage, som havde størrelsen til at danne et nyt finansielt kraftcenter. Konsekvensen for de mindre banker er ifølge nogle, at de bliver nødt til at blive mere specialiserede og opgive ideen om at kunne det hele.

Alligevel forudser mange iagttagere, at den seneste fusion kan udgøre en ouverture til endnu en fusionsbølge i en branche, der næsten ikke kender til andet. Efter den sidste store bankfusionsbølge i slutningen af 1990erne har bankerne haft tid til at konsolidere sig - og overleve den økonomiske nedtur - hvorefter eksperter mener, at branchen nu er klar til en ny omgang.

»Når en kæmpehandel som Bank of America-Fleet-handlen sker, sender det alle tilbage til tegnebordet. Denne handel er ikke overraskende,« mener bankonsulent Ray Sofier. Banker som Wells Fargo og Wachovia nævnes som plukkemodne fusionskandidater. Disse to banker er nu USAs fjerde- og femtestørste. JP Morgan og og Bank One er i dag henholdsvis nummer tre og seks.

Triumftog
Fusionen er endnu et eksempel på de seneste års tendens til, at store banker satser mere på forbrugerne fremfor erhvervskunderne. Privatkunder hjælper med at beskytte bankernes bundlinjer, når økonomien bremser op, og de lukrative investment banking-forretninger forsvinder. Begge de to banker havde i forvejen planer om at åbne flere hundrede filialer i den kommende tid.

Også på det personlige plan repræsenterer fusionen lidt af et triumftog - eller et tak for sidst, om man vil. Direktøren for den nye bank bliver efter en overgangsperiode Bank One-direktør James Dimon. Han var tidligere CitiGroup-bestyrelsesformand Sanford Weills kronprins. Men et bittert opgør mellem de to sendte Dimon ud i bankkulden et par år, hvorefter han måtte fortrække til mindre prestigefulde Chicago og Bank One. Med Dimon på toppen af den nye storkonkurrent til Citigroup stirrer Dimon atter Sanford Weill ind i øjnene - men denne gang fra den anden side af bordet.

»Sandy ringede for at lykønske mig. Jeg takkede ham for alt, hvad han havde lært mig,« sagde Dimon diplomatisk til New York Times. Men Dimon tilføjede, at hans nye bank nu er en meget reel konkurrent til CitiGroup. »Hvis (Sanford Weill) ikke allerede forstår det, vil han komme til det.«

Til gengæld er fusionen en bitter pille for Chicago, som engang var et tungt finanscentrum. Men da den nye bank får hovedsæde i New York, mister Chicago sit sidste store bankhovedsæde, selv om privatkundesiden stadig vil blive kørt fra Midtvestens største by.