USA står overfor nyt finansielt chok

De 1.200 milliarder dollar i besparelser, som præsident Obama lovede ikke ville ramme USA, ser nu mere og mere sandsynlige ud, grundet det fastlåste forhold i den amerikanske kongres.

Den dybe uenighed i USAs kongres mellem demokrater og republikanere får flere analytikere og politikere til at tvivle på en løsning i tide. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY DOWNING

Det skriver Financial Times.

Den såkaldte "Sequester" er en budgetmekanisme, der blev vedtaget i 2011, og som træder i effekt 1. marts. Mekanismen vil automatisk skære 600 mia. dollar i Pentagons budget over de næste 10 år og yderligere 600 mia. dollar i regeringens andre programmer, med mindre kongressen kan blive enige om et alternativ inden 1. marts.

Den dybe uenighed i USAs kongres mellem demokrater og republikanere får flere analytikere og politikere til at tvivle på en løsning i tide. Det kan dog være fatalt for det spæde økonomiske opsving i USA, hvis en aftale ikke kommer på plads inden marts, da nedskæringerne kan kaste landet ud i en ny recession.

- Selv om jeg ville foretrække at se de specifikke nedskæringer i budgettet konfigureret anderledes, så er jeg ikke overbevist om, at vi vil være i stand til at nå til enighed med præsidenten og demokraterne i senatet om hvordan de skift skulle finde sted. De automatiske nedskæringer er under alle omstændigheder et bedre alternativ end ikke, at der ikke sker noget, udtaler Pat Toomey, republikansk senator fra Pennsylvania, til Financial Times.

Flere demokrater stiller sig også på hælene ved tanken om en aftale med republikanerne, da en sådan aftale højst sandsynligt vil kræve indrømmelser på budgetområdet for sociale ydelser og sundhedsydelsen "Medicare". De automatiske nedskæringer undgår disse områder, hvilket har fået flere demokrater til at udmelde, at de finde de automatiske nedskæringer mere attraktive end en aftale i kongressen.

De udmeldinger har vakt bekymring hos flere økonomer, der ser den amerikanske økonomi som den store taber, hvis en aftale ikke falder på plads.

- Det ville have en stor indvirkning på økonomien, specielt nu hvor skattelettelserne er udløbet. Enhver videre hæmning af væksten betyder, at det kommer til at tage længere tid at komme tilbage til præ-recessionsniveauet for arbejdsløshed og boligmarkedet, udtaler cheføkonom i IHS Global Insight, Gregory Daco, til Financial Times.