USA spænder ben for dansk eksport til Irak

En række store danske virksomheder er godt trætte af smøleriet i FN's sanktionskomité, der skal godkende alle eksportaftaler med Irak.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af firmaerne anklager USA for at blokere for godkendelse af produkter, som de danske firmaer selv betragter som ufarlige, skriver Information.

Ian Steele fra FN's sanktionskomité afviser kritikken, men uafhængige analytikere bekræfter, at USA det seneste år har forsinket godkendelsesproceduren betydeligt.

Adm. direktør Frank Gad, F.L. Schmidt, oplyser, at virksomheden har haft ansøgninger liggende i over et år, uden at der er sket det mindste.

Frank Gad betegner de oplysningskrav, som komiteen kræver som fuldstændig "latterlige". Ikke mindst fordi F.L. Schmidts ansøgninger gælder levering af reservedele til cementfabrikker, som firmaet bygget i Irak i 1970'erne.

Hos Kosan Crisplant, der har blandt søgt om tilladelse til at eksportere reservedele til gasfyldeanlæg, som firmaet leverede til Irak for 30 år siden, har man netop måttet opgive en ordre til 20 millioner kroner på grund af problemerne med at skaffe godkendelser.

Også Danfoss har mærket, at sanktionskomiteen er blevet væsentligt tungere at danse med. Men som underleverandør for store kølefirmaer slipper Danfoss som oftest for selv at skulle bakse med FN-bureaukratiet, siger kommunikationsdirektør Ole Daugbjerg./ritzau/