USA sætter Air Force One på auktion

Det amerikanske luftvåben sælger ud - og tilbyder blandt andet en 1975-version af præsidentens fly, der kan have fungeret som Air Force One.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du altid har drømt om at sætte dig om bord på dit eget jetfly, mens du nyder tanken om, at din ejendom er blå- og hvidmalet samt prydet af ordene »United States of America«, så har du chancen nu.

Det amerikanske luftvåben sætter nemlig nu et DC-9-fly fra 1975 til salg, der har været brugt af Det Hvide Hus i Washington, fremgår det af det statslige auktionssite GSA Auctions.

Det fly, som den amerikanske præsident fly befinder sig på, bliver af flyveledere betegnet som Air Force One, og det kan altså være en af dem, der er sat til salg. Det er stensikkert, at flyet har været en del af præsidentens flåde, men det er dog uvist, om en amerikansk præsident faktisk har fløjet med det fly, der er til salg.

Det kan nemlig også have fungeret som Air Force Two, hvilket betegner det fly, som vicepræsidenten flyver i, eller have været brugt til transport af embedsmænd og lignende. Hvem passagererne har været afslører salgsmaterialet ikke meget specifikt, og i de samme år, som denne DC-9 blev brugt i, havde præsidenterne også større fly i form af en Boeing 707 til rådighed.

Derfor er der altså ingen garanti for, at flyet, der er til salg, faktisk har fløjet som Air Force One - eller om det bare har været en del af flåden. Og om eksempelvis Gerald Ford, Jimmi Carter eller Ronald Reagan skulle have nappet en lur i sofaen.

Det er dog sikkert, at flyet er fyldt med alskens 70er-luksus. Der er læderbetrukne lænestole, masser af benplads og sovesofa. Det ligner faktisk til forveksling et spartansk indrettet sommerhus fra … ja, 1970erne. Derudover medfølger der kassevis af reservedele.

Det står dog ikke klart, om flyet er parat til at lette, eller om der er brug for omfattende vedligeholdelsesarbejde, for at få det snart 40 år gamle fly i luften.

Auktionen åbner i dag, onsdag, og lukker den 30. maj. Der kræves et depositum på 50.000 dollar for at deltage i den ventede budkrig. Man skal dog notere sig, at man ikke får alverden for den sum. DC-9eren er størrelsesmæssigt milevidt fra den Boeing 747, som præsidenten flyver i nu til dags. DC-9eren har plads til 42 personer.

Se auktionssitet og billeder af flyet her.