USA rammer gældsloftet midt i oktober

Det amerikanske skatteministerium har offentliggjort, at landet vil støde på det berygtede gældsloft allerede midt i oktober, og dermed har politikerne i de to amerikanske kamre et begrænset vindue at forhandle i.

Den republikanske leder i Repræsentanternes Hus John Boehner vil kun stemme for en forhøjelse af gældsloftet, hvis der følge store offentlige besparelser med. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK WILSON

Det skriver Wall Street Journal.

Flere estimater havde ellers peget på, at dagen ikke ville oprinde før midt i november. Den nye deadline falder blot to uger efter deadlinen for en aftale i de to kamre, der skal indebære en model for, hvordan regeringens operationer skal finansieres efter skatteårets udløb 30. september.

Ifølge landets finansminister, Jacob Lew, vil regeringen efter en kollision med gældsloftet have blot 50 mia. dollar til rådighed - penge, som hurtigt kan slippe op. Tidligere har finansministeriet iværksat flere kreative initiativer for at holde regeringen kørende, blandt andet en midlertidig suspendering af pensionsbidrag.

Republikanerne og demokraterne er dybt uenige om både skatteforhold og det offentliges forbrug, og en speaker for Repræsentanternes Hus, John Boehner, siger ifølge Wall Street Journal, at han kun vil bakke op om en forhøjelse af gældsloftet hvis den bliver fulgt op af en større reduktion i det offentlige forbrug.

En række prominente skikkelser, både økonomer, politikere og forretningsledere har advaret mod en finansiel krise, hvis USA rammer gældsloftet og den amerikanske regering dermed ikke kan betale sine regninger. Hvis værdien af de amerikanske statsobligationer pludselig kommer i tvivl, kan det føre til voldsomme udsving på obligations- og aktiemarkeder i hele verden.