USA overgiver sig til WTO

USA indvilger i at bringe landets omstridte antidumping-lovgivning i overensstemmelse med WTO-reglerne.

I endnu en handelspolitisk sejr for EU vil USA ændre sin omstridte antidumping-lov, efter at WTO forleden gav EU, Japan og en håndfuld andre lande lov til at lægge 150 mio. dollar i straftold på amerikanske varer.

»Jeg vil arbejde med Kongressen for at få bragt loven i overensstemmelse med reglerne,« sagde præsident Bush om den såkaldte Byrd-lov, der ikke alene giver amerikanske myndigheder ret til at pålægge udenlandske varer straftold, hvis der er mistanke om dumping, men også lader myndighederne fordele de indsamlede penge til amerikanske virksomheder, der har været berørt af konkurrencen.

Ifølge nogle vurderinger er 800 mio. dollar blevet givet til amerikanske virksomheder siden lovens indførelse i 2000. Hvis USA gør alvor af at afvikle loven relativt hurtigt, er det tvivlsomt, om sanktionerne når at træde i kraft.

Til gengæld benyttede Bush lejligheden til at skælde EU ud over subsidierne til flyfabrikanten Airbus, som amerikanerne mener er ulovlige. Denne sag har udviklet sig til øjeblikkets måske vigtigste handelspolitiske sag, der altså nu også har præsidentens opmærksomhed.