USA og Japan bekymret for kinesisk køb af oliegigant

USA og Japan er bekymrede for Saudi-Arabiens nye planer om at sælge en del af det statsejede olieselskab Aramco til de kinesiske myndigheder.

Arkivfoto: USA og Japan er bekymrede for Saudi-Arabiens nye planer om at sælge en del af det statsejede olieselskab Aramco til de kinesiske myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver the Wall Street Journal.

Tidligere har planen i Riyadh været at børsnotere Aramco i 2018, så udenlandske investorer kunne få en bid af det store selskab.

Dog tyder meget på, at regeringen i Saudi-Arabien i stedet vil sælge en del af Aramco til et kinesisk konsortium af statsejede selskaber, der vil give den asiatiske stormagt en stærkere politisk og økonomisk position i Mellemøsten.

Det bekymrer særligt USA, der i mange år har haft en tæt alliance med Saudi-Arabien. I Tokyo frygter man, at Kina vil få eksklusiv adgang og kontrol over den olie, som Japan er dybt afhængig af.

Ifølge officielle talspersoner, der er bekendte med sagen, kommer godt en tredjedel af Japans olieforbrug fra Aramcos kilder.

Kina er verdens største importør af olie og har på det seneste ledt efter et samarbejde, der kan understøtte landets hurtige økonomiske udvikling.

Aramco råder over 16 pct. af verdens oliereserver.

/ritzau/FINANS