USA øger kamp mod inflation

USAs centralbank satte som ventet i går sin toneangivende rente op endnu engang - til 2,25 pct. - mens handelsunderskuddet i oktober overraskede ved at være større end ventet.

NEW YORK: USAs centralbank, Federal Reserve, kom i går med sin femte rentestigning i træk, og den toneangivende rente ligger på 2,25 pct.

Det var der ingen overraskelser i. Flere dage forinden havde f.eks. Chicago Board of Trade meddelt, at markederne med 100 pct. sandsynlighed regnede med forhøjelsen, så som sædvanlig var der større interesse for de medfølgende bemærkninger, som centralbanken altid kommer med efter sine rentemøder, end for selve stigningen.

Især var der spænding om, hvordan centralbanken ville anskue risikoen for inflation. Nogle ventede en stigende bekymring for højere priser hos centralbankchef Greenspan & Co.

»Markedet vil koncentrere sig om centralbankens møde. Jeg regner med, at Fed vil være noget mere aggressiv i deres sprogbrug, hvad angår inflation,« sagde chefanalytiker Peter Cardillo fra børsmæglerfirmaet S. W. Bach til CBS MarketWatch.

Udsigten for prisernes stabilitet har betydning for, hvor hurtigt eller langsomt centralbanken kan bringe den amerikanske rente op på et neutralt niveau, som banken har til hensigt at gøre. Det skyldes, at den økonomiske bølgedal fra de seneste år nu menes at være overstået, og at økonomien derfor ikke længere har brug for stimulans via det ultralave renteniveau.

Nøjagtig hvad et neutralt niveau er, har centralbanken ikke defineret, men der er bred konsensus om, at det ligger på maksimum fem pct.

Usikkerhed
Usikkerheden før mødet, som slutter om eftermiddagen amerikansk østkysttid, lagde en vis dæmper på den finansielle aktivitet i går formiddag på Wall Street, hvor den eneste sektor, der syntes at have liv i sig, var teknologi. Det skyldtes først og fremmest summerier om, at sikkerheds-softwarefirmaerne Symantec og Veritas forhandler om at slå sig sammen.

Tilbageholdenheden blev kun øget af, at nye tal for handelsbalancen for oktober viste, at USAs underskud i samhandelen med udlandet bliver værre og værre. Tallet for oktober er på 55,5 mia. dollar - ca. 316 mia. kroner - og det var højere end ventet. Totalt for årets første ti måneder ligger handelsunderskuddet nu på 500 mia. dollar - ca. 2.850 mia. kroner. Det tal er større end hele sidste års underskud.

Det stigende minus skyldes til dels, at olieprisen er høj - i går blev den handlet til lidt over 41 dollar (ca. 233 kroner) pr. tønde - men det bunder også i de amerikanske forbrugeres tilsyneladende umættelige efterspørgsel efter udenlandske varer. Især billigvarer produceret i Kina.

Og da julehandelen er på sit højeste, er der meget ringe udsigt til, at handelsunderskuddet skal gå hen og blive mere behersket i årets sidste måneder.

Til gengæld var der også meldinger om øget aktivitet i USA selv. Den industrielle produktion steg med 0,3 pct. i november, hvilket var højere end forventet.