USA: Kongressen stemmer for at afværge nedlukning

Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I USA har Senatet og Repræsentanternes Hus i Kongressen torsdag godkendt et kortsigtet finansieringsforslag, der skal sikre langt de fleste føderale udgifter i landet i de næste fire uger.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Forslaget blev først vedtaget i Repræsentanternes Hus med 231 stemmer for og 188 imod den fire uger lange forlængelse. Den varer frem til 19. januar 2018.

Efterfølgende strøg forslaget også gennem Senatet med 66 stemmer for og 32 imod.

Demokraten Nita Lowey fra Repræsentanternes Hus kalder ifølge nyhedsbureauet AP situationen »en episk fejl i ledelsen af landet«.

Hun tilføjer, at »det republikanske flertal har forårsaget et kæmpe rod, hvad angår det grundlæggende i at regere«.

Senatet skulle godkende forslaget inden midnat for at undgå nedlukning. I stedet betyder afstemningerne, at langt de fleste statsligt finansierede områder i USA nu er dækket frem til 19. januar.

Det er nødvendigt, for at der kan udbetales løn til en lang række offentligt ansatte, og for at museer og nationalparker kan holdes åbne.

»Det er uheldigt, at så mange ting bliver skubbet ind i januar, for på et tidspunkt bliver vi nødt til at gøre alt dette igen.«

»Men på et eller andet tidspunkt er vi nødt til at træffe de svære valg,« siger den republikanske senator John Thune ifølge AP.

Under forhenværende præsident Barack Obama var der flere gange budgetkriser.

I efteråret 2013 blev flere hundrede tusinde offentligt ansatte sendt på ufrivillig ferie. Det skete, fordi Republikanerne nægtede at stemme for en finanslov.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det betød blandt andet, at nationalparker som Grand Canyon og nationale museer var lukket for besøgende.

Turister, der ville besøge store offentlige monumenter som for eksempel Frihedsgudinden i New York, gik også forgæves.

Ligeledes var en række ministerier og andre myndigheder nødt til at sende personalet hjem, fordi der ikke var penge til at udbetale løn.

Nedlukningen varede i 16 dage.

/ritzau/