USA i bedre form end væksttal antyder

USAs økonomiske vækst var en stor skuffelse i fjerde kvartal, men økonomien er næppe på vej i recession, vurderer analytikere. Samtidig er tallene ikke helt så dårlige, som de umiddelbart ser ud på overfladen.

Det vurderer såvel Jyske Bank som Handelsbanken efter at have set nærmere på nationalregnskabet.

Den amerikanske økonomi skrumpede i fjerde kvartal med 0,1 pct. i forhold til tredje kvartal opgjort i annualiserede tal. Økonomer havde ventet en vækst på 1,1 pct., ifølge Bloomberg News, og selv den mest pessimistiske økonom ventede positiv vækst.

- Sidst amerikansk økonomi var i tilbagegang var i andet kvartal 2009, hvilket understreger det exceptionelle i situationen. Dykker man ned i tallene, ser man, at det var et markant dyk i lagrene, en svag eksportudvikling og et meget kraftigt fald i forsvarsudgifterne, der trak økonomien ned. Faktisk var faldet i forsvarsudgifterne det største i næsten 40 år, konstaterer cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.

Og netop baggrunden for faldet betyder, at statistikken ikke tegner et helt retvisende billede af styrken i amerikansk økonomi, mener Jes Asmussen.

- Både investeringerne og privatforbruget udviklede sig således fornuftigt, hvor sidstnævnte viste stor modstandskraft over for både superstormen Sandy og frygten for den finanspolitiske afgrund. Ser man således i stedet på væksten i det såkaldte endelige salg til private købere (final sales to domestic purchasers), der ses som den bedste indikator for den underliggende efterspørgsel i økonomien, var der tale om en fremgang på 1,3 pct. kvartal til kvartal.

Derfor ser Jes Asmussen heller ikke grund til at frygte, at USA er på vej i recession.

Senior makroøkonom i Jyske Bank, Kim Fæster, peger på, at der er behov for at se væksten som et gennemsnit i andet halvår. Her viser opgørelsen en fremgang i økonomien på 1,5 pct., hvilket er under det normale niveau på 2,4-2,8 pct. Men også Jyske Bank ser lyspunkter i den skuffende rapport.

- Hvis man ser på væksten i privatforbruget, erhvervs- og boliginvesteringerne, klarer de sig faktisk lidt bedre end ventet. Privatforbruget steg 2,2 pct. (ventet 2,1 pct.), erhvervsinvesteringerne steg 9,7 pct. og boligbyggeriet 15,3 pct., skriver Kim Fæster.

På finansmarkederne har reaktionen på BNP-tallene været relativt afdæmpet. Aktiemarkederne har sat sig yderligere efter offentliggørelsen, men faldet i Stoxx Europe 600-indekset er blot på 0,4 pct. mod et minus på omkring 0,3 pct. inden tallet.