USA har hentet halvdelen af det tabte

Næsten halvdelen af de værdier, der gik op i luft med finanskrisen i USA, er tjent ind igen, vurderer Den Amerikanske Centralbank - men der er desværre en slagside til indtjeningen.

Antallet af tvangsauktioner eksploderede i forbindelse med finanskrisen i USA, der brød ud i lys lue i 2008. Her et billede fra det i år byen Henderson, Colorado, hvor en hel stribe ejendomme er sat til salg, uden at der har meldt sig nogen købere. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS HONDROS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da finansgiganterne på Wall Street begyndte at vakle og trak verdensøkonomien med sig ned i dødsspiralen, forsvandt enorme værdier som dug for solen.

I dag, knap fem år efter finanskrisens udbrud, vurderer Den Amerikanske Centralbank, at knap halvdelen af de værdier, der gik tabt, er blevet genopbygget. Det skriver avisen Washington Post.

Centralbanken anslår, at værdier for samlet set 16 billioner dollar (90.000 mia. kr.) gik tabt under den finansielle nedsmeltning i 2008 og den efterfølgende recession - det blandt andet i form af tab på aktiekurser og ejendomsværdi. Efterfølgende er det gået fremad igen, og bankens beregninger peger på, at i hvert fald 45 procent af tabet er hentet ind igen, når man justerer for inflation.

Det er positivt, at det går den rigtige vej med indtjeningen - men der er et problem. Centralbanken noterer sig nemlig, at langt den største del af skabelsen af værdi kommer fra aktiemarkederne, der i dag er på niveau med kurserne før krisen. Det er ensbetydende med, at det er borgere med aktier, der har mærket væksten, og det er alt andet lige den mest velhavende del af befolkningen.

Sagt med andre ord: Kløften mellem rig og fattig i USA er i dag større, end den var før krisen, lyder vurderingen.

Det får da også centralbanken til at fastslå, at der reelt stadig er langt til, at befolkningen er oppe på samme økonomiske niveau som før krisen - selv om det for nogle velhavere godt kan føles sådan.

»Konklusionen at de finansielle ødelæggelser, som krisen medførte, i det store hele er blevet bygget op, er ikke berettiget,« skriver centralbanken i rapporten.

Rapporten, der er udarbejdet af centralbankens kontor i St. Louis, peger mere specifikt på, at det typisk er yngre mennesker uden længerevarende uddannelse i den spansktalende eller sorte del af befolkningen, der har lidt under krisen.

Befolkningsgrupperne er typisk blandt USAs fattigste med lav opsparing, høj gæld og hvor øgede værdier hovedsageligt kommer fra stigninger i ejendomsværdi.

Cheføkonom ved centralbanken i St. Louis, William Emmons, vurderer ifølge Washington Post, at de fattiges problemer langt fra er slut. Krisen har skabt et efterslæb, hvor ramte familier har gældsat sig hårdt for at klare sig til dagen og vejen. Dem ser man nu mærke konsekvenserne, siger han og henviser til, at antallet af tvangsauktioner i USA stadig er dobbelt så højt, som det var før krisen.

Derudover peger han på, at utallige unge amerikanere har fået en start på deres voksenår, hvor de ikke har haft mulighed for at kommet i gang med at spare op - og dermed ruste sig til økonomisk modgang senere i livet.

I modsatte ende af spektret står så befolkningsgrupper domineret af hvide, asiater samt pensionister. De har i dag næsten og gennemsnitligt målt hentet alt det, der gig tabt under den finansielle nedsmeltning.