USA hæver renten i dag

USAs nationalbank hæver efter al sandsynlighed renten i dag. Det hjælper næppe dollaren meget.

USA hæver renten i dag - 1
Læs mere
Fold sammen
Udsigten til en amerikansk 0,25 procents rentestigning i dag forhindrede ikke dollaren i at fortsætte med at falde i går. Den kortsigtede årsag var investorernes negative forventninger til nye tal for amerikansk detailsalg og handelsbalancen, hvoraf sidstnævnte offentliggøres i dag.

»Selv om USAs nationalbank sætter renten op, kan dollaren godt få tærsk,« siger analytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nordea. »Dagens rentestigning er fuldstændig priset ind i markedet. Udviklingen afhænger af retorikken (i nationalbankens ledsagende udtalelse, red.), som kan indikere, at der kommer flere, hurtige rentestigninger.«

Dollaren er faldet yderligere fire procent siden begyndelsen af november, 10 procent siden maj og hele 35 procent på tre år. Faldet skyldes dels det store amerikanske underskud på de offentlige finanser og betalingsbalancen, som udlandet er blevet utrygge ved at finansiere. Der tales også om, at stadig flere skifter fra dollaren som global reservevaluta.

Lav kurs gavner eksporten
Samtidig synes Bush-regeringen mindre interesseret i at forsvare en høj dollar, muligvis fordi den håber, at en lavere dollarkurs vil løse nogle af landets økonomiske balanceproblemer. Det kan den også på kort sigt. Men mere skeptiske iagttagere påpeger, at et dollarfald alene ikke gør det - men gør meget ondt på resten af verden undervejs, når en faldende dollar betyder billigere import og dyrere eksport for mange lande verden over.

Historisk har perioder med dollarfald ikke været gode for verdensøkonomien. Og som The Economist påpeger, er det denne gang specielt foruroligende, at alle har travlt med at bebrejde andre udviklingen.

Ifølge amerikanerne er problemet lavvæksten i Europa og de undervurderede asiatiske valutaer.

Europæerne, som specielt lider under den svage dollar, bebrejder amerikanerne for den kæmpe offentlige gæld og amerikanernes uvillighed mod at spare op. Alle har delvist ret, skriver The Economist, men alle bliver også nødt til at hjælpe med at løse problemet.