USA-forslag mod retssager om fedme

Republikanerne, vil have et forbud mod, at fede amerikanere skal kunne retsforfølge madindustrien for at have gjort dem tykke. Et forbud er vedtaget i Repræsentanternes Hus, men det kan få problemer i Senatet.

Republikanerne mener, at folk selv må tage ansvar for overvægt og vil udelukke retssager mod bl.a. burgerkæderne. Men der er en skjult dagsorden. Foto: Bloomberg
Læs mere
Fold sammen
NEW YORK: Bredbagede amerikanere skal ikke regne med at kunne sagsøge spisesteder og madfabrikanter, så de får råd til at tage på slankefarm.

Det mener i det mindste et flertal i det republikanerdominerede Repræsentanternes Hus, som har vedtaget et forbud mod den slags sagsanlæg.

»Vi som amerikanere biver nødt til at indse, at det ikke er nogen løsning at sagsøge sig vej til bedre helbred,« sagde formanden for Repræsentanternes Hus, Dennis Hastert, ifølge AP.

Sidste år forsøgte to teenagere i New York at lægge sag an mod burgerkæden McDonald's, som de påstod var årsag til deres fedme. Sagen blev afvist.

Men kæden tog dog sagen og omtalen så alvorligt, at den nu har indført flere salater i sortimentet. Og for nylig meddelte McDonald's, at den snart dropper fritter og cola i superstørrelser i USA.

Præsident Bush i Det Hvide Hus lod forstå, at han støtter et forbud.

»Fødevareindustrien og -handlerne bør ikke holdes ansvarlige for skader som følge af en persons forbrug af lovlige, intakte madvarer og en persons tagen på eller fedme,« sagde Det Hvide Hus i en udtalelse.

Skjult dagsorden
Nu venter nationen så blot på, om loven kan endeligt vedtages. På trods af overvældende støtte i Repræsentanternes Hus og fra præsidentens side kan den rende ind i modstand i Senatet, hvor republikanerne ikke har helt så stort flertal.

For som så mange andre ting i USA i øjeblikket gemmer der sig en skjult dagsorden også her - præsidentvalget i november. Adskillige demokratiske politikere kritiserer fedmeloven for blot at ville slå ned på de sagførere, som specialiserer sig i retssager om skadeserstatninger, og som plejer at stemme på demokraterne. I stedet for at hakke på en gruppe af landets jurister burde kræfterne hellere samles om at bekæmpe den omsiggribende fedme, lyder argumentet.

»Loven beskytter en industri (fødevarebranchen, red.), der ikke har behov for beskyttelse i øjeblikket, og vi har at gøre med et problem, der ikke eksisterer,« sagde demokraten James McGovern fra Repræsentanternes Hus med henvisning til, at domstolene alligevel afviser fedmeretssager.

»Det problem, som virkelig eksisterer, er, at vi har et fedmeproblem her i landet,« sagde McGovern.

Ifølge en undersøgelse for nylig er spiseriet på nippet til at overhale rygning som den hyppigste af undgåelige dødsårsager i USA. To tredjedele af voksne amerikanere er i dag tykke eller fede.