USA-forsker: Tvivlsomt om Trump kan droppe handelsaftaler

Trump kan ikke droppe nuværende handelsaftaler. Men den såkaldte TTIP-aftale med EU kan ryge i skraldespanden.

Selv om Trump har lovet det, vil det være lettere sagt end gjort at tilbagerulle de allerede eksisterende handelsaftaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Under præsidentvalgkampen har republikaneren Donald Trump tordnet mod frihandelsaftaler. Han har blandt andet luftet tanken om at trække USA helt ud af Verdenshandelsorganisationen WTO.

Men selv om Trump har lovet det, vil det være lettere sagt end gjort at tilbagerulle de allerede eksisterende handelsaftaler.

Det vurderer Rasmus Sinding Søndergaard fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Det kommer ikke til at ske, for så bliver USA nødt til at genforhandle handelsaftaler med resten af verdens lande, og det er alt for kompliceret, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

- Men han har klart lagt en linje for eksempelvis frihandelsaftaler og klimapolitik, og noget af det bliver han jo nødt til at følge op på, siger han.

Trump har eksempelvis lovet sine vælgere, at han vil stoppe forhandlingerne om handelsaftalen med Europa - den såkaldte TTIP-aftale.

Aftalen skulle efter planen fjerne told- og handelsmurerne mellem USA og EU og give parterne bedre adgang til hinandens markeder.

Men TTIP er så upopulær - både blandt politikere og i befolkningen - at man ikke skal regne med, at der kommer en aftale i løbet af de næste fire år, siger USA-forskeren.

- Det er jo Trump som præsident, der skal forhandle og godkende aftaler.

- Principielt vil han kunne nedlægge veto og nægte at underskrive en aftale. Og så skal Kongressen have et meget stort flertal for at få det igennem alligevel, siger han.

- Og lige nu er der ingen politisk opbakning - heller ikke i Kongressen - til sådan en aftale.

Selv om TTIP-aftalen kan ryge i skraldespanden med Kongressens velsignelse, kan Trump få det svært med samarbejdet på andre områder.

Det er eksempelvis ikke ligetil at tilbagerulle den siddende præsident, Barack Obamas, sundhedsreform - den såkaldte Obama Care.

Reformen er vedtaget som en lov i Kongressen. Derfor kan han ikke gøre noget ved den, medmindre Kongressen bakker op om at annullere loven.

- Men det vil blive en længere proces, så spørgsmålet er, hvor meget skade han kan nå at gøre på den lov, siger han.

Selv om man må forvente en høj grad af samarbejde mellem Trump og Kongressen, hvor flertallet efter valget er republikansk, kommer præsidenten til at "sluge nogle kameler".

Flere politikere i det republikanske parti har nemlig offentligt erklæret, at de ikke bakker op om Trump. Så selv med flertallet i Kongressen, vil han møde modstand.

- Han bliver nødt til at acceptere, at han ikke får en mur ved Mexico og lov at deportere alle 11 millioner illegale migranter.

- Til gengæld får han måske nogle flere penge til grænsekontrol og kan hæve antallet at de migranter, som bliver sendt ud hvert år, spår Rasmus Sinding Søndergaard.

/ritzau/