USA får det mindste underskud siden 2007

Underskuddet blev på 448 mia. dollar, hvilket er 72 mia. dollar mindre end året før.

Foto: JEWEL SAMAD.
Læs mere
Fold sammen

USA fik i 2014 det mindste underskud på landets offentlige finanser siden 2007. Underskuddet blev på 448 mia. dollar, hvilket er 72 mia. dollar mindre end året før. USA havde endda et overskud på de offentlige finanser på 2 mia. dollar i december. En kombination af solid vækst i den amerikanske økonomi og et loft for offentlige udgifter har ført til faldet.

Det skriver Wall Street Journal.

Dermed er de offentlige finanser i USA markant forbedret i forhold til kriseårene 2007-2009, hvor regeringens skatteindtægter eroderede i recessionen og hvor andelen af arbejdsløse steg til op mod 10 pct. Arbejdsløsheden i USA er i dag 5,6 pct. og støt faldende, mens BNP steg med 5 pct. i det tredje kvartal af 2014.

Efter at krisen førte til et kæmpe underskud på 10 pct. af BNP i 2009, begyndte de amerikanske politikere at diskutere heftigt hvordan underskuddet kunne nedbringes.

Det mundede ud i en dramatisk standoff omkring budgettet i 2013 og til sidst en trimning af de offentlige budgetter, der også bidrager til det laveste underskud på de statslige finanser i syv år. Flere iagttagere advarer dog mod at lade de gode tider blive en sovepude.

- Forbedringerne på det kortsigtede underskud er klart positive og, hvad der er vigtigst, reflekterer en stærkt bedrende økonomi. Men den langsigtede gælds-situation er stadig uholdbar, og politikerne må ikke tage dette kortsigtede pusterum som en undskyldning til at se bort fra problemerne, udtaler Maya MacGuineas, formand for organisationen Committee for a Responsible Federal Budget, til Wall street Journal.