USA: Centralbank vil lette byrden for amerikanske banker

Den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, bestyrelse besluttede onsdag at arbejde videre med en proces, som skal gøre det lettere for amerikanske banker at agere i de finansielle markeder og reducere deres omkostninger.

Arkivfoto:AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / MARK WILSON / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK WILSON

Beslutningen betegnes som en sejr for den amerikanske banksektor, som har kæmpet mod begrænsningerne i Volcker-reglen, siden den blev til lov efter finanskrisen i 2008.

Reglen begrænser amerikanske banker, der er forsikret af staten, i at spekulere i finansmarkederne for egne penge for derved at undgå store tab til skatteyderne, men bankerne i USA har længe talt for ændringer, fordi de mener, reglen er for kompleks og for dyr for dem.

Den amerikanske centralbanks bestyrelse med Jerome Powell i spidsen stemte onsdag med stemmerne tre mod nul for tiltaget, der er blevet muligt, efter at bankens bestyrelse nu er domineret af folk, som præsident Donald Trump har udpeget. Og onsdagens beslutning får da også ros med på vejen af Trumps administration.

Et af forslagene fra centralbanken er, at Volcker-reglen skal tilpasses bankernes størrelse, så alene de største banker vil blive udsat for de hårdeste krav, skriver Financial Times. Et andet tiltag vil gøre det lettere for banker at påvise, at deres ageren i markedet er som såkaldte "market makers" på vegne af udstedere så som børsnoterede virksomheder, hvilket er en udbredt praksis, snarere end at de selv spekulerer for egne penge.

Federal Reserve ønsker ifølge en meddelelse onsdag at strømline Volcker-reglen, der oprindeligt fyldte 964 sider, og gøre op med ineffektive krav i den. Men banken understregede samtidig, at man stadig er for loven, der altså forhindre banker i at investere deres egen kapital i markedet.

Reglen ændrede ifølge Financial Times markant på Wall Street-bankernes strukturer, da den tvang bankerne til at lukke eller frasælge deres afdelinger, som investerede bankernes egne penge, ligesom de heller ikke må investere i hedgefonde eller kapitalfonde.

/ritzau/FINANS