USA blæser på inflationen og holder speederen i bund

Mens USA's økonomi er i bedring efter covid-19-krisen er der ikke sket nok til, at centralbanken strammer.

den amerikanske centralbank mener, at den høje inflation er udløst af midlertidige forhold og derfor ikke er så faretruende, at det kræver en pengepolitisk stramning. (Arkivfoto) Dado Ruvic/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's centralbank fastholder sin rekordlave rente og sin økonomiske stimulus på sit juli-møde. Det skriver Reuters.

Centralbankens komité siger, at man ser fremgang i økonomien og ikke mindst arbejdsmarkedet, men altså ikke nok til, at man tager foden fra speederen, når det kommer til pengepolitikken.

»Med fremgang i vaccinationsprogrammet og politisk støtte er indikatorerne for den økonomiske aktivitet og beskæftigelsen fortsat med at styrkedes,« skriver centralbankskomiteen i en udtalelse.

Centralbanken vurderer dog åbenlyst, at man ikke er i mål endnu.

Centralbanken havde ellers hævet sin rente til over to procent frem mod 2020. Men covid-19 og de dertil følgende hårde slag mod økonomien fik centralbanken til at banke renten ned på nul igen.

Samtidig sender centralbanken 120 milliarder dollar ud i økonomien hver måned ved at købe obligationer tilbage. Også det har den valgt at fortsætte.

»Man må konstatere, at Fed ikke for alvor fortæller noget nyt om, hvornår man begynder at stramme pengepolitikken,« skriver Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, i en kommentar til udmeldingen.

Der har på det seneste været fokus på den amerikanske inflation, der de sidste tre måneder er skudt voldsomt i vejret til nu over fem procent. Det er et niveau, der ikke er set i over et årti.

Det i høj grad påvirket af den genåbning i samfundet, der har fundet sted. Inflationen er drevet af biler, energi og fødevarer.

Centralbanken mener dog, at inflationen er udløst af midlertidige forhold og derfor ikke er så faretruende, at det kræver en pengepolitisk stramning.

»Der er dog en risiko for, at inflationen bider sig fast på de høje niveauer. Det kan starte et markant lønpres på det amerikanske arbejdsmarked og det kan samtidig true med at sende den amerikanske økonomi ud i en overophedning,« skriver Sydbanks Søren Kristensen og fortsætter:

»Det bliver derfor en linedans for Fed at stramme pengepolitikken uden at skræmme investorerne på både aktie- og obligationsmarkedet.«

/ritzau/