USA: Bagmand til opkøbsprogram undskylder

Manden bag den amerikanske centralbanks første program for opkøb af stats- og boligobligationer, underskylder.

Foto: JONATHAN ERNST

- Jeg kan kun sige: Jeg er ked af det, USA.

Sådan indleder Andrew Huszar et indlæg i Wall Street Journal. Han var ansvarlig for udførslen af den amerikanske centralbanks første program for opkøb af stats- og boligobligationer, som blev iværksat i 2008 for at inddæmme den finansielle krise, og som senere har fået forkortelsen QE1.

For Federal Reserve har siden iværksat to lignende programmer, og det tredje kører for fuld skrue endnu. Dog har centralbanken tilkendegivet, at det vil begynde at neddrosle de nuværende opkøb på 85 mia. dollar månedligt, når de økonomiske data i USA tilskriver det.

Men mens centralbanken har solgt programmerne som en hjælpende hånd til boligejere og almindelige lønmodtagere, så har de vist sig primært at være en gevinst for eksempelvis bankerne, mener Andrew Huszar.

- Centralbanken fortsætter med at italesætte QE som et værktøj til at hjælpe Main Street (den almindelige amerikaner, red.). Men jeg har indset, hvad programmet i virkeligheden er: den største redningsplanke af bagdøren for Wall Street i historien, skriver den tidligere Federal Reserve-ansatte.

- På trods af Fed's retorik så hjalp mit program ikke med at gøre det lettere for den gennemsnitlige amerikaner at opnå kredit. Bankerne udstedte kun færre og færre lån. Mere lumsk er det, at de lån, der blev givet, ikke blev væsentligt billigere. QE har måske gjort det billigere for banker at udstede lån, men Wall Street puttede størstedelen af pengene i egen lomme, tilkendegiver Andrew Huszar i indlægget.

Andrew Huszar er i dag ansat ved Rutgers Business School.