USA-aktiers dyk vil påvirke det danske aktiemarked

Nye tegn på en kreditboble og en svag beskæftigelsesudvikling har ført til nedtur for de toneangivende amerikanske aktieindeks.

Det danske aktiemarked vil formentlig være påvirket af de amerikanske aktiers fald i fredags, når det åbner her til morgen. Det vurderer Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen.

»De europæiske aktiemarkeder var allerede ramt af den negative stemning fra USA i fredags. Men den blev forstærket hen under aftenen, og det vil vi formentligt kunne se, når det danske aktiemarked åbner her til morgen,« siger Jes Asmussen.

De tre toneangivende aktieindeks i USA, Dow Jones, S&P og Nasdaq, faldt alle med over to procent fredag.

»Det skyldes blandt andet svage beskæftigelsestal og kreditmarkedsuro,« siger Jes Asmussen.

Nat i Asien
Nye nøgletal for beskæftigelsen viste, at der kun var skabt 92.000 nye job i USA i juli mod de forventede 127.000.

Samtidig er der frygt for at problemerne blandt USAs dårlige lånere kan brede sig. Der er allerede tegn på, at lånemarkedes problemer er begyndt at påvirke de finansielle virksomheders aktier.

»Finanssektorens nedtur bliver ekstra tydelig, fordi meget tyder på, at det første krak blandt bankerne er på vej med American Home Mortgage Investment, som sender 7.000 medarbejdere på gaden,« siger Jes Asmussen.

Han mener, at udviklingen på de asiatiske markeder i nat giver et fingerpej om, hvor stor påvirkning den amerikanske aktienedtur får i Europa.

»Hvis de får store fald i Asien, giver det en kraftigere effekt på de europæiske markeder. Der er tale om en negativ stemning, men det er utrolig svært at sige, hvor lang tid den vil vare,« siger Jes Asmussen.