USA åbner omstridt Thule-udbud om halvandet år

Det kontroversielle udbud om service og vedligeholdelse på Thule-basen får en ny tur i manegen, oplyser udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

ARKIVFOTO. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og Stian Jørgensen fra Siriuspatruljen med hundeslæde. Ministeren fik lejlighed til at køre en mindre tur på slæden og overnatte på isen i telt. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) besøger Grøndland for at hilse på de danske udstationerede i Mestervig og Daneborg hvor Siriuspatruljen udgår fra. På Daneborg fik ministeren lejlighed til at køre på hundeslæde og overnætter i telt ude på isen. Efterfølgende gik turen til Thule-basen. Rejsen afsluttes i Nuuk hvor ministeren mødes med politikere fra Selvstyret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA vil være klar til at åbne udbuddet om en milliardstor service- og vedligeholdelseskontrakt på Thule-basen, som siden oktober sidste år har været anledning til et storpolitisk drama mellem USA, Danmark og Grønland, fordi kontrakten stik imod en forsvarsaftale fra 50'erne havnede hos et dansk skuffeselskab ejet af den amerikansk forsvarskoncern Vectrus.

Det skriver erhvervsmediet Finans.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) var onsdag morgen i et lukket samråd i Grønlandsudvalget, og efter mødet sagde Lidegaard, at forhandlingerne er inde i en god fase med USA.

- Vi har en konstruktiv dialog med amerikanere og et tæt samarbejde, siger Martin Lidegaard til Finans.

En ny aftale vil forpligte amerikanerne til at sende kontrakten, der har en værdi på omkring 2,5 mia. kr., i et nyt udbud. Det kan ifølge Finans dog tidligst ske i oktober 2016, når den kontrakt, der i oktober endte i hænderne på Exelis Services, ejet af den amerikanske forsvarskoncern Vectrus, har løbet et år.

Et nyt udbud vil desuden være en langstrakt affære, så Exelis Services vil formentlig komme til at sidde på kontrakten i 2-3 år, før en ny leverandør vil kunne komme på banen, skriver Finans.

MT Højgaard-selskabet Greenland Contractors har haft kontrakten på Thulebasen i 40 år, men fra september er det Exelis Services, der overtager opgaven med at stå for service og vedligeholdelse på basen.

MT Højgaard, der ejes af de to børsnoterede selskaber Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, har tidligere meddelt, at den tabte kontrakt vil koste et trecifret millionbeløb hvert år.