Urealistiske salgspriser på virksomheder

Gulddrømme. Genua-ejer Fleming Grunnet, der er med i Jysk-Fynsk Kapital-anlæg, ser tegn på, at overophedet marked er ved at køle af.

Markedet vrimler med salgsmodne mindre virksomheder, men ejerne har alt for ofte opskruede forventninger til den pris, de kan få for dem.

Det oplever fabrikant Fleming Grunnet i både familiens private investeringsselskab Genua A/S og i Jysk-Fynsk kapitalanlæg A/S (JFK), som han sammen med en kreds af andre kapitalstærke investorer etablerede i fjor. Begge selskaber opererer i vækstlaget af små og mellemstore virksomheder, og det skorter ikke på giftelystne ejere.

- Det er købsemner, der dukker op af disen, og det er altid dem, der opsøger os. I JFK har vi efterhånden kigget på 30-40 emner, og personligt synes jeg, mange af dem har helt urealistiske forventninger til, hvad deres virksomhed er værd. De har hørt om price-earning i forbindelse med Matas-salget og andre store virksomhedshandler, og det kan man slet ikke sammenligne, siger Fleming Grunnet.

De virksomheder, der byder sig til, fordeler sig på to hovedkategorier: Virksomhedsledere, der vil sælge som led i generationsskifte, og ejere af vækstvirksomheder, der ønsker kapital til at vokse yderligere og måske også ledelsesressourcer til at være med til at styre den fortsatte udvikling.

- Vi oplever nogle, der ønsker at cashe ind, få penge for deres virksomhed, og ikke vil mere. Men vi ser også yngre, der ønsker sikkerhed for virksomhedens fortsatte vækst og gerne vil have lidt ind på bankbogen ved at tage en medejer ind, siger Fleming Grunnet.

Kemien er afgørendeVed generationsskifter skal der ofte findes en ny ledelse, idet den hidtidige ejer forlader virksomheden i forbindelse med handlen. I sådanne tilfælde kan det være svært at nå til enighed med en person, der har en fast idé om, hvad livsværket er værd.

- Vi bevæger os ikke i markedet med vildskab. Vi går efter en dialog mellem sælger og køber, og handlen skal være til gavn for begge parter. Vi ser meget på personen, og om vi tror, vi kan få samarbejdet til at fungere. Ofte er der jo tale om et delejerskab, hvor sælgeren bliver i virksomheden, siger Fleming Grunnet, der ser tegn på, at de euforiske forventninger om salgspriser oven på kapitalfondenes mange opkøb er ved at køle af.

Fleming Grunnet vurderer, at der er blevet klart flere om buddet i de senere år. Både institutionelle og private investorer, der har skabt sig en formue på for eksempel ejendomsmarkedet, er i markedet for at investere deres penge.

- I forhold til dem har vi en fordel ved at komme fra sælgernes egen verden og er vant til at drive virksomheder af den type, siger Fleming Grunnet.

Genua tjente mereGenuas 2006-regnskab er positivt påvirket af datterselskabet Compu Games salg af spilleautomatvirksomheden Elite Gaming A/S til Erhvervsinvest.

Desuden er regnskabet præget af en gunstig udvikling for datterselskaber og associerede virksomheder, hvor Genuas ejerandel svinger mellem 25 og 100 procent. Overskuddet før skat steg fra 47,2 til 61,3 mio. kr. Samlet omsætter Genua-virksomhederne for cirka 1,1 mia. kr. og beskæftiger 750 medarbejdere.

- I fremtiden vil hovedparten af investeringerne nok foregå i Jysk-Fynsk Kapitalanlæg, hvor vi er flere skuldre til at bære byrderne. , siger Fleming Grunnet. JFK har netop foretaget sit femte opkøb i form af en majoritetspost i SystemTeknik A/S.